Današnji preventivni pregled sustava i opreme nuklearke Krško pokazao je da jutrošnji potres na nju nije imao utjecaja, priopćili su iz nuklearke, dodavši da ona nastavlja svoj rad punom snagom.

Oglas

Nakon današnjeg potresa pregledani su u skladu s uobičajenim protokolima sustavi i oprema nuklearke. Preventivni pregled pokazao je da utjecaja na njih nije bilo i elektrana i dalje radi, pouzdano i u punoj snazi”, naveli su iz nuklearke u priopćenju za javnost.

Potres s epicentrom blizu Zagreba danas u 6 sati i 24 minute osjetio se širom Slovenije, posebno u području uz granicu s Hrvatskom, a zabilježili su ga i mjerni instrumenti u nuklearki.

Glasnogovornica nuklearke Ida Novak kazala je da postoje točni protokoli u nuklearki za slučaj prirodnih i drugih nesreća, pa je tehničko osoblje danas prema njima preventivno pregledalo sustave u nuklearki i njene komponente.

Nakon što je potvrđeno da potres nije imao utjecaja na djelovanje nuklearke ona je normalno nastavila s radom, a i inače je projektirana i građena po najvišim kriterijima za eventualne potrese koje bi mogli pogoditi to područje, ustvrdila je Novak.

Nuklearka Krško bila je do sada zbog potresa preventivno zaustavljena samo jednom, krajem 1980-ih godina.

Svi su tehnološki značajniji objekti nuklearne elektrane izgrađeni na masivnoj ploči od armiranog betona postavljenoj na glineno – pješčanim slojevima pliocenskih taloga Krškog polja.

Ta ploča čini čvrst temelj, siguran od potresnih udara. Zgrade su projektirane i građene tako da mogu bez oštećenja izdržati potres od 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici. Skladište srednje i nisko radioaktivnog otpada smješteno je na jugozapadnom rubu elektrane, a upravna zgrada s radionicama i rasklopno postrojenje uz sjeverni rub, pri ulazu u elektranu.

Hina / foto facebook