Povišeni tonovi, nervoza i međusobno nerazumijevanje dviju strana u dijalogu između Grada Makarske i obrtnika s Peškere obilježili su današnji sastanak na temu uređenja Peškere. Podsjetimo da su tamošnji obrtnici u travnju dobili obavijesti u kojima ih se upozorava da do 1.studenoga kioske moraju ukloniti kako bi se mogao započeti projekt uređenja.

Također valja podsjetiti da je u tijeku međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj koji će se završiti u kolovozu nakon čega će biti poznate vizure nove Peškere. Zabrinuti za budućnost trgovačkih i ugostiteljskih objekata na području Peškere, a zbog činjenice da je neizvjesno hoće li se ikad više vratiti na područje nekadašnjeg trgovačkog centra na plaži, tridesetak obrtnika sudjelovalo je u sastanku koji je, na inicijativu Udruženja obrtnika Makarske rivijere, odnosno Ceha trgovaca, organizirao Grad Makarska u gradskoj vijećnici.

Obrtnike je prije svega zanimao njihov status, no suprotno očitim očekivanjima pojedinaca kako bi se gradonačelnik Zoran Paunović mogao smekšati i dozvoliti im rad u sezoni 2023., Paunović je više puta rezolutno i ponešto iznervirano ponovio kako s Peškere odlaze do kraja listopada.

Oglas

Kazao je kako je preuređenje Peškere dio kampanje i kako će projekt nastaviti dalje, i to u konzultaciji sa strukom. Na to je Ivana Rašić ispred obiteljskog obrta replicirala pozivajući se, kako je rekla, na citat iz videa iz gradonačelnikove kampanje te tvrdeći kako je u istom videu najavljivao uređenje Peškere u konzultaciji sa strukom, ali i domaćim obrtnicima.

Postavljeno je i pitanje koliko je Grad inkasirao od Peškere na što nije dat odgovor. Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan rekla je kako je Peškera dužna 1,5 milijun kuna.

Kritika gradonačelniku išla je na račun (ne)komunikacije. Paunović je tvrdio kako se sastao s brojnim obrtnicima, na što se javila Rašić kazavši kako je to druga priča. – To što pričate iza zatvorenih vrata nije javni poziv ni javno obraćanje obrtnicima s Peškere, rekla je.

Gradonačelnik je rekao kako su svi o raspisivanju natječaja i obvezi uklanjanja kioska mogli pročitati u medijima, no pojedini su ustvrdili kako ne čitaju niti imaju obvezu čitati. Ipak, složili su se kako su prvi službeni glas, rješenje u uklanjanju kioska do 1.studenoga dobili u travnju.

Obrtnicu Snježanu Okmažić zanimalo je što će na Peškeri biti 2023.godine. – Što će biti dolje? Trava?, pitala je interesirajući se za alternativni prostor.

Gradonačelnik je u više navrata ponovio kako njegova obveza nije osigurati im posao.

– Ja sam tu da radimo socijalni program, da uređujemo parkinge, prometnice, da donosim prostorne planove, to je ono što gradonačelnik radi. Ja se u životu nisam obratio Gradu i tražio da mi riješi pitanje posla, poručio je gradonačelnik.

Jedno od pitanja ticalo se pravnog okvira odnosno obrtnici su se zanimali je li potrebno Peškeru stavljati na Gradsko vijeće. Stekao se dojam kako pojedini očekuju od nezavisnog vijećnika Stjepana Zelića da bi mogao presuditi u njihovu korist.

No Matko Lovreta, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada pojasnio je kako je to nepotrebno. Nakon izbora arhitektonskog rješenja ide se dalje s projektom bez potrebe za izglasavanjem na Vijeću. U prijevodu, vijećnici su Peškeru izglasali još u prosincu prošle godine, glasajući za iznos predviđen za pojedine projekte među kojima je i gradska “zlatna koka”.

Da je gradska uprava licemjerna mičući nakon sezone kioske s Peškere, i s druge strane postavljajući limeni kontejner Decatlona na plaži, pojedini su obrtnici optužili gradsku upravu. Zamjenica Radić Brkan je objasnila zašto je plavi kontejner priličnog obujma ispred Veslačkog kluba.

– Oni su se nama obratili sa zahtjevom i mi smo prihvatili samo ukoliko bi bio u sklopu Veslačkog kluba i ako može pomoći klubu uprihodovati novac i financirati djecu, istumačila je dogradonačelnica.

Jedna je trgovkinja na to rekla kako su takvi kontejneri davno maknuti s Peškere upravo zato jer su bili neugledni i estetski neprihvatljivi.

Zamjenica je upozorila kako je Peškera devastirana i kako se nada da među sudionicima sastanka nema onih koji su pilali stabla koja su im smetala. Podsjetila je na sliku Peškere od prije 20-ak godina i danas, kazavši kako nedostaje jako puno zelenila.

– Što se tiče samog natječaja, i mi strepimo, imamo zaista fantastičan žiri, i nismo uzeli arhitekte da samo crtaju po našim uputama. Svaki se dan mislimo hoće li doći dobro rješenje, ali vjerujemo struci, struka je ta koja će donijeti odluku, kazala je Radić Brkan.

– Možete li vi nama obećati da nećemo morati ići najesen ako ne bude sve spremno, upitali su obrtnici na što je gradonačelnik odvratio kako neće.

– Ništa ja vama neću obećati! Peškera je započeta, odvija se u fazama, kazao je dodajući kako Peškeru oslobađaju od kioska prema sugestijama struke.

Radić Brkan je rekla kako će već sljedeće godine na Peškeri ići radovi. – No tamo nećemo graditi trgovački centar, tamo nema gradnje, rečeno je obrtnicima.

Paunović je kazao kako od 1.studenog kreću radovi na infrastrukturi, optičkim kablovima, kanalizaciji…

Dodao je kako će o svemu još jednom razgovarati u rujnu, kada bude poznato što niče na Peškeri.

Trgovkinju Okmažić zanimalo je hoće li imati pravo prvenstva pri nekom budućem natječaju. – Nećete, to nije zakonski, to je diskriminacija, pogodovanje, za to se završava u zatvoru. Ako je takav modus operandi bio ranije, onda više neće, rekao je.

Obrtnici koji su bili u zakupu neće imati prednost, ali će pored onih koji nemaju prijavljeno prebivalište u Makarskoj imati oni imaju dulji niz godina.

Pitanje egzistencije je ipak bilo ključno pitanje na koje su se vraćali tvrdeći kako će ostati na ulici. Gradonačelnik je ugostitelju Vici Bebiću poručio kako može konobariti. – Čitate li vi novine?! Koliko fali radne snage, posla ima, kazao je Paunović.

– Tko vama uništava egzistenciju, o čemu vi pričate? Čime se bavite, u čemu ste dobri, zašto mislite da nećete naći posao. Ja vam neću ukinuti radna mjesta, vi ćete naći poslovnu priliku i boriti se na tržištu, ponovio im je gradonačelnik.

Sasatanak je sve u svemu bio jako loše koordiniran u smislu da je cijelo vrijeme bila kakofonija različitih upadica, pitanja i tumačenja, te da nije bilo nekog jasnog zaključka osim da projekt Peškere ide dalje kako je zacrtano, kako obrtnici nemaju nikakvo pravo prvenstva na nekom budućem natječaju te kako će se iduće godine sigurno krenuti u radove.

Ivona Ćirak /foto O.Franić