Savjetovalište Lanterna osnovano je prije točno 22 godine, a simbolično ime Lanterna izabrali su želeći, kako kažu,  svijetliti u našem gradu pravim vrijednostima na dobrobit građana Makarske. Povodom 22.rođendana ove udruge koja je na neki način postala institucija, prisjetili smo se, u razgovoru s Ivonom Vučić, početaka, popričali o samoj ulozi savjetovališta, te se dotaknuli brojnih aktivnosti, no i problema s kojima se nosi Makarska, a pri čemu je Lanterna odlučila dati ruke i pomoći. Vučić je, inače, socijalni psiholog i psihoterapeut, te je zajedno s predsjednicom Sanjom Puharić i kolegicom Patricijom Batinović prepoznatljivo lice Lanterne. 

Kako se predsjednica Puharić prisjeća, u to vrijeme, daleke 1999.godine, institucije nisu mogle odgovoriti ovim problemima, nisu imale ni stručnjake a ni timove na zaštiti mentalnog zdravlja.

Smatrali su, kako kaže, nužnim otvoriti mjesto (savjetovalište) gdje će građani moći potražiti stručnu psihološku pomoć. Imali su, kažu,  viziju i bili spremni dodatno se volonterski angažirati u zajednici u kojoj živimo. Ponudili su svoj program Gradu, u to vrijeme preko Odbora za suzbijanje bolesti ovisnosti. Sve do danas Grad Makarska podržava brojne programe prevencije Savjetovališta Lanterna.

Oglas

Tih poslijeratnih godina događala se ubrzana urbanizacija grada i 1999. godine je skupina makarskih stručnjaka pomagačkih zanimanja odlučila uložiti svoje znanje, vrijeme i trud za dobrobit zajednice, promatrajući probleme mladih Makarske i primorja. 

Kakav je, dakle, status Lanterna imala na početku?

Sanja Puharić: Od svog osnutka 1999. godine Savjetovalište Lanterna kontinuirano pruža psihosocijalnu pomoć te podiže razinu svijesti o pitanju važnosti očuvanja i unaprjeđenja mentalnog zdravlja, a uz savjetodavnu pomoć i edukaciju, kroz niz različitih projekata neprestano radimo na osmišljavanju kvalitetnog provođenja slobodnog vremena djece i mladih u našem gradu.

Ono što smo prije svega uspjeli pokazati zajednici u ove 22 godine jest da se uz viziju, entuzijazam, zajedništvo i upornost uistinu mogu događati promjene kakve do tada u našoj sredini nisu bile moguće.

Naš put koji traje 22 godine nije bio lagan i prošli smo čitav proces uobličavanja i jačanja udruge. Ponosni smo što smo u ovom razdoblju postali prepoznatljivi kao i na to da su sve naše usluge bile i ostale besplatne za sve kojima su potrebne.

A kakav status imate sada?

Ivona Vučić: Na cijelom Makarskom primorju Savjetovalište Lanterna je dugo bila i ostala jedina organizacija koja se bavi brigom o zaštiti mentalnog zdravlja građana i vjerujemo da smo u posljednje vrijeme prepoznati upravo kao takviU Savjetovalištu Lanterna građani mogu dobiti besplatnu savjetodavnu pomoć te po potrebi i terapijsku pomoć kroz individualni i grupni rad.

Kroz svoje programe uključujemo velik broj stručnjaka različitih zvanja i zanimanja te na taj način nastojimo senzibilizirati i aktivirati što više struktura lokalne zajednice. Imamo dobru suradnju sa Gradom Makarska, svim javnim ustanovama; osnovnim i srednjim školama, Centrom za socijalnu skrb, JU MARA te svim organizacijama civilnog društva koje su aktivne u našem gradu. Smatramo da je dobra sektorska i međusektorska suradnja osnovni preduvjet za uspješnu i kvalitetnu provedbu projekata.

Znamo da je teško pobrojati sve aktivnosti i radionice, ali izdvojite pet koje su male najveći odjek ili utjecaj na ciljanu skupinu?

Vučić: Od dosadašnjih aktivnosti koje bismo istaknuli su svakako likovne radionice Zidovi moga grada, sportske aktivnosti Rastimo uz pokret te naša najmasovnija manifestacija Biciklijada. Trebamo naglasiti da su te aktivnosti bile i najposjećenije jer se radi o osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih i od strane te ciljane skupine su bili prepoznate kao aktivnosti kojima je učinjeno puno u cilju informiranja i senzibiliziranja mladih o zdravim oblicima življenja.

Međutim ako pogledamo našu primarnu djelatnost a to je savjetodavni i terapijski rad, mišljenja smo da je tu napravljen velik iskorak jer je na tom planu učinjeno puno u cilju informiranja i senzibiliziranja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja kroz individualni rad s klijentima i edukativne grupe samopomoći. Na grupama samopomoći, koje se provode već četvrtu godinu, polaznici usvajaju nove vještine i znanja koja im omogućavaju lakše nošenje sa svakodnevnim problemima i, ono najvažnije, uče se kako živjeti život koji žele živjeti, a pri tom ostati u dobrim odnosima s ljudima s kojima su u svakodnevnom kontaktu.

Unaprijedili smo i volonterski rad kroz veći broj uključenih volontera, edukacije koje provodimo i za volontere i za organizatore volontiranja. Trenutno imamo i jednu mladu novozaposlenu djelatnicu kroz projekt Razvijaj se, volontiraj! koja će svojim radom i sama dati doprinos promociji i unaprjeđenju volonterskog rada na području Makarske i Makarskog primorja. Cilj nam je stvaranje Lokalnog volonterskog centra koji će biti baza volontera i organizatora volontiranja za ovo područje.

Teška su vremena, posljednja godina je bila zahtjevna, kako ste vi to proživjeli u savjetovalištu?

Vučić: Možemo reći da pojavom virusa covid19 u Savjetovalištu Lanterna nije bilo nikakvih zastoja po pitanju našeg rada. Brzo smo se uskladili s novonastalim okolnostima te iskoristivši sve mogućnosti koje nam danas pruža suvremena tehnologija većinu edukacija, radionica, aktivnosti prebacili smo on line. Stvarale su se predstave, edukacije su bile posjećenije nego ikada, osobito radionice za mlade kojima je ovakav način rada više odgovarao. Bilo je lijepo vidjeti kako su i voditelji i polaznici te, na kraju krajeva i naši klijenti, iskoristili svu svoju kreativnost te su se na raznorazne načine nastojali uskladiti s novonastalim okolnostima. 

Koliko je bio pojačan interes za savjetovanjem i psihološkom pomoći?

Vučić: Ne možemo govoriti o nekom velikom povećanju tražitelja pomoći, kao direktne posljedice pandemije. Već duže vrijeme postoji kontinuitet određenog broja dolazaka u Savjetovalište. Hoće li se posljedice pandemije odraziti na mentalno zdravlje kasnije i u kojoj mjeri, teško je sada predvidjeti. To će se pokazati kroz godine koje dolaze. Važno je da građani imaju mjesto gdje se mogu s povjerenjem obratiti i dobiti potrebnu pomoć.

Držite li da se briga o mentalnom zdravlju i dalje zanemaruje, osobito u odnosu na zapadne države Europe? Postoji li i dalje strah od stigme?

Vučić: Osviještenost građana o važnosti očuvanja i unaprjeđenja mentalnog zdravlja je svakako veća, a to potvrđuje i veći broj posjeta Savjetovalištu. Međutim, među određenim brojem građana još uvijek postoji stigma psihičke bolesti ili poteškoća. S druge strane mi vjerujemo, a tome smo svjedočili i kroz svoje osobno i profesionalno iskustvo, da sve osobe s bilo kakvim problemima radom na sebi mogu unaprijediti svoje mentalno zdravlje te time poboljšati i kvalitetu svog življenja. Često su teškoće koje osjećamo posljedica neadekvatnog zadovoljavanja naših potreba te posljedica dugotrajne nesretnosti i nezadovoljstva.

Ako ćemo napraviti usporedbu są drugim zemljama Europske unije vjerujemo da se može još dosta raditi na informiranju i senzibiliziranju građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, ali isto tako vjerujemo da su rijetka mjesta gdje građani mogu dobiti ovakve vrste usluga besplatno kao u našoj udruzi. Savjetovanje, psihoterapija, kreativne i edukativne radionice za odrasle, sportske aktivnosti za djecu, priprema državne mature iz hrvatskog jezika te pomoć u učenju su samo neke od aktivnosti koje Savjetovalište Lanterna trenutno nudi.

Svo ovo vrijeme držite fokus na mladima i njihovim potrebama. Iskreno, koliko naša zajednica uistinu brine o njima? Imate li feedback od mladih i kakav je?

Vučić: Kroz svoje projekte okupljamo i veći broj mladih osoba, ali ne možemo reći da smo mi udruga za mlade i vjerujemo da je to nešto što nedostaje u ovom gradu. Udruga koja bi bila vođena od mladih i čija bi ciljana skupina bili mladi. Oni najbolje znaju što je to što je njima potrebno, a to ih se vrlo rijetko pita i rijetko ih se potiče da uopće razmišljaju o tome što bi oni sami mogli učiniti kako bi njihov život bio ispunjeniji i kvalitetniji. Nažalost, vrlo često mi mladima nudimo ono što mi mislimo da bi za njih bilo dobro bez da ih pitamo je li to nešto što je njima doista potrebno.

Često imamo problem lošeg odaziva mladih na naše aktivnosti, ali evo kroz ovo vrijeme pandemije slučajno smo otkrili da mladima on line provedba projektnih aktivnosti savršeno odgovara.

Unatoč koroni imali ste dosta aktivnosti u protekloj godini. Imate li neke nove projekte? Kakvi su planovi?

Trenutno provodimo projekt Zajedno smo jači, projekt podržan od Ministarstva zdravstva. To je trogodišnji program podrške oboljelima od malignih, rijetkih nezaraznih i zaraznih bolesti, nešto što manjim gradovima kao Makarska je uvijek teško dostupno.

Kroz savjetodavni (individualni i grupni) rad, edukativne radionice te kreativne radionice Art terapije Misli u boji nastojimo unaprijediti psihičko i tjelesno zdravlje osoba oboljelih od kroničnih nezaraznih, zaraznih i rijetkih bolesti.

Kroz savjetodavni rad te grupe samopomoći nastojimo osnažiti polaznike, da kroz razgovor s ostalim polaznicima dijele svoja iskustva i probleme te pokušaju pronaći uspješnija ponašanja kako bi svoj život ponovno doveli u zadovoljavajuću ravnotežu.

Iako ste značajan dionik u društvu, i dalje ste u, po našem mišljenju, neadekvatnom prostoru? Je li ikad bilo govora o useljenju u nekakav prihvatljiviji, ugodniji i veći prostor? Ili barem adaptaciji postojećeg?

Vučić: Ne možemo reći da previše razmišljamo o nekom novom prostoru. Znamo da je to u Makarskoj ogroman problem te smo zadovoljni da smo ovdje gdje jesmo. Nalazimo se u centru grada tako da naši korisnici lako dolaze do nas. Trenutno smo u fazi manje adaptacije prostora te vjerujemo da će nakon ovih zahvata prostor biti ugodniji za rad i za boravak našim korisnicima. Trenutno nas je troje zaposlenih u našim uredskim prostorijama. Kroz projekte smo uspjeli kupiti svu potrebnu opremu tako da možemo neometano provoditi sve edukativne aktivnosti s našim korisnicima.

Ivona Ćirak /foto Lanterna