Ministarstvo obrane izvijestilo je u subotu da dva zrakoplova zračnih protupožarnih snaga i danas sudjeluju u gašenju požara kod Zagvozda koji je bio lokaliziran još u četvrtak.

“Jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-602 iz sastava 855. protupožarne eskadrile, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, iz vojarne ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, upućeni su u subotu u akciju gašenja požara na lokaciji Zagvozd-Grabovac-brdo Orljača, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na požarištu kod Zagvozda zračne snage djelovale su i prije dva dana”, stoji u priopćenju MORH-a.

Požar kod Zagvozda buknuo je još u četvrtak kada je gorjelo 50 hektara borove šume, a u gašenju je sudjelovalo više DVD-ova iz Zagvozda, Zadvarja, Lovreća i Kučića s ukupno devet vozila i 35 vatrogasaca. Kasnije je u pomoć stigao i jedan kanader te air traktor. Požar je bio lokaliziran krajem dana.

Oglas

Iz MORH-a navode kako su njihove zračne protupožarne snage sudjelovale u gašenju 63 požara (21 u Šibensko-kninskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Zadarskoj, šest u Dubrovačko-neretvanskoj i jednog u Primorsko-goranskoj županiji).

“U ovogodišnjim akcijama gašenja požara sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile više od 160 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6200 tona vode”, navode iz MORH-a.

Hina / ilustracija Pixabay