Vatrogasci su zbog nevremena koje je u nedjelju pogodilo više županija u unutrašnjosti Hrvatske zabilježili više od 200 intervencija na uklanjanju posljedica, a posla su imali i s požarima u Dalmaciji.

Područje nekoliko županija u unutrašnjosti Hrvatske jučer je oko podneva pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme praćeno padalinama i olujnim vjetrom.

Zabilježen je velik broj intervencija na saniranju posljedica nevremena, kod uklanjanja srušenih stabala sa prometnica ili drugih površina, uklanjanje odlomljenih grana te oštećenih dijelova objekata, poput krovišta i oluka, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska vatrogasna zajednica.

Oglas

Najviše intervencija zabilježeno je u Sisačko-moslavačkoj županiji, njih čak 128 u kojima je sudjelovalo 299 vatrogasaca sa 140 vozila.

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 26 intervencija, na području Požeško-slavonske županije 10, dok su na osječko-baranjskom području zabilježene 22 intervencije na kojima je sudjelovao 131 vatrogasac s 27 vozila.

Vatrogasci Virovitičko-podravske županije zabilježili su 15, u Karlovačkoj županiji 13, a intervencije su zabilježene i u Varaždinskoj te Ličko-senjskoj županiji.

Vatrogasci JVP Gospić imali su 3 intervencije, među kojima i sanaciju krovišta Gimnazije i Strukovne škole u Gospiću.

“Iako ljeto percipiramo kao vrijeme požara otvorenog prostora, naši vatrogasci nakon jakog nevremena redovito bilježe intervencije. Brzi angažman preko 650 vatrogasaca na ovim intervencijama govori o spremnosti vatrogasaca na sve izazove”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

rhdr
Vatrogasci u Dalmaciji borili se s požarima

Dok su vatrogasci na kontinentu sanirali posljedice nevremena, u Dalmaciji su se borili s požarima na području Trilja, Makarske i Solin.

U požaru otvorenog prostora Biskoga i Trilja, u predjelu Gačića glavica opožarena su 24 hektara hrastove šume i niskog raslinja. Na intervenciji je sudjelovalo 38 vatrogasaca s 11 vozila a iz zraka su djelovala po dva Air tractora Fire boss i Canadaira. Požar je lokaliziran u 19.00, a na terenu je organizirano dežurstvo tijekom noći.

Požar koji je izbio oko 17,30 u Makarskoj na području Osejava zahvatio je borovu šumu i makiju na površini od oko šest hektara. U gašenju požara sudjelovao je 91 vatrogasac s 24 vozila, a angažirana su i dva protupožarna zrakoplova Canadair pa je požar lokaliziran oko 20 sati.

oznorTO

Požar na području Kunčeve grede u Solinu, koji je izbio oko 20 sati, ugašen je u ponoć. Opožareno je 600 metara četvornih niskog raslinja i borove šume, a na intervenciji je sudjelovao 21 vatrogasac, a tijekom gašenja na požarištu je pronađeno tijelo mlađe muške osobe.

Hina /foto O.Franić