Interesantna vijest dolazi iz Tinovog grada. Naime, Grad Vrgorac donio je odluku o aktiviranju digitalne zelene tržnice do poljoprivredne sezone. Odluka je donesena jer Vrgorac ima preko 450 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji proizvode jagode, breskve, jabuke, šljive, stolno grožđe i drugo voće i povrće, kao i med i kvalitetna vina. Cilj digitalne zelene tržnice je u aktualnoj krizi zbog koronavirusa osigurati dostupnost informacija o vrgorskim OPG-ovima u cijeloj Hrvatskoj – prenose Vrgorske novine.

Aplikacija „Kupuj domaće„ je rezultat rada na projektu „Misli globalno, kupuj lokalno“ koji je osmišljen kako bi se potaknula prodaja poljoprivrednih proizvoda lokalnih proizvođača na nacionalnom tržištu. U sklopu konferencije Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2018., Gradu Vrgorcu je, za android aplikaciju Kupuj domaće – OPG voće i povrće, dodijeljena nagrada Smart City Award 2018. u kategoriji – Pametna digitalizacija.

– Prvo smo izradili web stranicu s bazom podataka obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, njihovih proizvoda i raspoloživih količina, a potom i android aplikaciju, koja na jednostavan način, u samo tri koraka, povezuje proizvođače i krajnje korisnike. Tako se ostvaruje direktna povezanost kupca i poljoprivrednika. Do poljoprivredne sezone baza će biti popunjena, rekao je gradonačelnik Ante Pranić.

Oglas

Pozvao je sve poljoprivrednike s područja Vrgorca da se upišu i dostave podatke o svojim količinama. Time će se omogućiti svakom građaninu Hrvatske koji želi kupiti domaće proizvode da može doći do njihovih kontakata. Osoba za kontakt za popunjavanje podatak biti će djelatnik Goran Franić, dostupan na broj mobitela: +385 99 3558 606.

Digitalna tržnica poljoprivrednih proizvoda Vrgorac nalazi se na stranici: https://kupujdomace.hr

M.D. / foto TZ Vrgorac