Lako je vama na Makarskoj rivijeri, vi ste već navikli. Možete zamisliti kako je nama, nespremenim na takve susrete, imena.

Jer, treba stisnuti pa se odlučiti zagrliti s ovim čovjekom, a još opasnije je zajedno pozirati pred objektivom.

Upoznavanje s njim, takođe, je stresno, gotovo šokantno. Pitate se odakle mu hrabrost da sva ova desetljeća izaziva i ljude i sudbinu. Kako li se osjeća kada mnogi ustuknu kada progovori – JA SAM LENJIN!

…Drug Lenjin, nositelj je poznatog makarskog prezimena Puharić. On je posljednji izdanak crvenih obitelji koje su s ponosom svojim nasljednicima davali imena za koja su mislili da će biti vječna.
Dok on svojim djelovanjima nastavlja opravdavati povijesno značenje imena što mu, siguran sam, sada donosi mnogo nevolja koje proleterski stočki nosi, mislim da su, ipak, u pravu oni naši po bijelom svijetu što djecu nazivaju Janom, Zakom, Teom.
Sve dok antifašizam još jednom, ali ovog puta, zauvijek pobijedi eksploziju crnih košulja, ili reviju prijetećih brada dalmatinski Lenjin će biti sve slabije svjetlo nade da se teške godine iz nedavne povijesti Europe i ovog regiona neće ponoviti.

Zato živio nam drug Lenjin, možda, nas povede u još jednu pobjedu!
Pavle PAVLOVIĆ