Prijenos dijela poslova s Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti na Makarski komunalac otvara dosta pitanja oko funkcioniranja gradskog odjela koji je do sada pokrivao dosta širok raspon poslova, i gradskog poduzeća čija je primarna djelatnost zbrinjavanje otpada i briga o čistoći.

Podsjetimo, pod pogonom su bili i hortikultura, i briga o gradskoj imovini u smislu tehničkog održavanja, i neki sitniji građevinski radovi, i upravljanje parkingom, i upravljanje tržnicom i ribarnicom. Međutim, pogonu ostaje isključivo parking, dok sve ostalo do 1.srpnja prelazi na Komunalac. Ili preciznije, vraća se.

– Prije nekih 15-ak godina te su djelatnosti bile pod nama tako da ni sada neće biti veći problem ni što se tiče hortikulture, ni tržnice, ni ribarnice. Međutim, pitanje je detalja ugovora koji ćemo potpisati s Gradom i pitanje je što Grad očekuje od nas. Vjerujemo da će se to definirati što skorije, kazao nam je Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca.

Oglas

Posebno je za Komunalac, veli, bitno razjasniti što se očekuje po pitanju tehničke odnosno radne grupe. – Moramo vidjeti ostaju li stari poslovi ili će se dodijeliti i neki novi, no mi ćemo se svakako prilagoditi jer je na koncu Grad vlasnik odnosno gradonačelnik je skupština i on odlučuje o organizaciji. Kako bilo, vjerujem da će ugovor biti što korektniji jer ni Gradu nije u interesu na bilo koji način oštetiti svoju firmu, komentirao je Bagarić.

Postavlja se pitanje i djelatnika; nije poznato koliko ostaje u Pogonu za obavljanje komunalnih djelatnosti, a koliko ih prelazi u Komunalac. Trenutno je u Pogonu zaposlen 31 radnik, odnosno 32 u sezoni.

Tehnički je malo vjerojatno da će biti ikakvog rezanja jer Komunalac ionako ima problem s radnom snagom i neuspješnim natječajima za pometače, a i Pogon je u zadnjih par godina značajno smanjio broj djelatnika i to za skoro četvrtinu.

Kako je gradska vlast zamislila reorganizaciju, i s kojim ciljevima, budući je obrazloženje prilično nejasno i zakučasto, vjerojatno će biti jasnije na samoj sjednici Gradskog vijeća 27.svibnja na kojoj će se naći izmjena odluke o osnivanju pogona.

Upravitelj pogona Antonio Zec samo nam je kratko rekao kako se može pretpostaviti kako Grad želi jedan resor imati na jednom mjestu. – Očito je da je cilj objediniti komunalne poslove pod kapom gradskog poduzeća, a što se nas tiče, mi ćemo nastaviti raditi posao koji je propisan u odluci, kazao je Zec.

Komunalna problematika svakako je prilično široka, najkonkretnija i uvijek najlakše podložna kritici jer je građanima najuočljivija, tako da će Komunalac od 1.srpnja, uz svoje redovne poslove, definitivno imati znatno veći djelokrug i veći teret.

Dale su se čuti i teorije da prebacivanje tržnice na Komunalac ima veze s podnošenjem zahtjeva za minimalno-tehničke uvjete za tržnicu, što po zakonu ne može učiniti pogon kao gradska služba nego samo trgovačko društvo. Međutim, za rješenje ovog tehničkog problema postoje i druge, daleko jednostavnije mogućnosti tako da je očito u pitanju jedna reorganizacija i centralizacija komunalnih djelatnosti, kao i rasterećivanje samog Grada.

Ivona Ćirak /foto M.D.