Tomislav Furlan, predsjednik Hrvatskog društva za medicinu rada, smatra da je trenutna epidemiološka politika Vlade preblaga u odnosu na situaciju koju imamo.

– Ključno je da mi u ovom trenutku u Hrvatskoj nemamo kontrolu bolesti, nemamo kontrolu nad covidom. Imamo jako lošu statistiku, loše brojke – rekao je u gostovanju na N1.

Na pitanje o tome zašto je tako malen interes za cijepljenje u Hrvatskoj, odgovorio je kako se od početka radi o lošoj komunikaciji.

Oglas

– Mi u povijesti hrvatske medicine uvijek se sjećamo profesora Štampara i mjera koje je on provodio. To nam može biti uzor. Usprkos svim alatima, internetu, mrežama, novim medijima, zdravstveno prosvjećivanje vezano uz COVID u Hrvatskoj je od početka loše vođeno – naglasio je.

Komentirao je i izmjene zakona koje bi mogle donijeti novčano kažnjavanje onih koji ne provode upute vezane uz COVID.

– Smatram da je mogućnost uvođenja novčanog kažnjavanja odraz nemoći onih koji su propustili priliku da drugim mjerama postignu željeni cilj. Hoće li te sankcije biti uvedene, ne mogu raspravljati, ali sigurno će izazvati negativne reakcije u javnosti – istaknuo je.

– Ono što bi bilo važno je da ljudi shvate važnost cijepljenja. Same covid-potvrde mogu nešto poboljšati, ali njihovo uvođenje je u Hrvatskoj zasad napravljeno neravnopravno. To je još jedna polovična mjera koja je kod nas uvedena i zato imamo jako loše brojke.

– U Hrvatskoj postoji obvezno cijepljenje. Sad je važno da se sačuva zdravlje radne populacije, da se, kao u nekim drugim zemljama, uvede obvezno cijepljenje za neku radnu populaciju. Od nekud moramo početi – izjavio je Furlan.

Na koncu je poručio:

– Neuvažavanje struke ima i imat će fatalne posljedice.

MD / foto: N1