Jedan od žešćih istraživača optimalnog hrvatskog poduzetništva, predsjednik Udruge ugostitelja PGŽ Vedran Jakominić, dio Inicijative Glas poduzetnika nastaloj kao pokušaj traženja spasa hrvatske privrede u vremenima nakon koronavirusa. Jakominić je jedan od dvanaest ljudi središnjice Glasa, zastupnik je interesa ugostitelja. Kako je poznato hrvatsko se gospodarstvo nalazi u krajnje delikatnoj situaciji zbog čitavog niza razloga. Jakominić, koji je uz svoju predsjedničku funkciju na županijskom nivou, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, jedan je od rijetkih poduzetnika koji već duže razdoblje pokušava »prodrmati« čelne ljude hrvatskog gospodarstva kako bi se bolje čulo i shvatilo realnog sektora – piše Novi list.

Novi smjer

– Nalazimo se u jedinstvenoj situaciji, bez presedana u dosadašnjoj povijesti. Nikada, pa čak ni u doba ratova nije gospodarstvo potpuno stalo. Možemo mi sada pričati bajke i postavljati se u tabore, no nije vrijeme za takav pristup. Glas poduzetnika je inicijativa koja je svoju aktivnost prelila s Facebooka na stvarni svijet. Državna reakcija treba biti hrabra i odlučna, ovo što nam je ovih dana pokazala Vlada smjer je koji i mi priželjkujemo. Vlada je odlično reagirala, ali to je tek prva faza. Ono o čemu se još ne raspravlja, iako vidim da je glas javnosti na društvenim mrežama itekako jasan i glasan, je smjer u kojem će se Hrvatska razvijati. A to sigurno nije ono što smo živjeli prije korone. Volio bih odmah danas vidjeti agresivnu kampanju prema Europi, potez u kojem bismo primjerice darovali potencijalnim našim turistima vinjete kako bi mogli kad god žele doći našu lijepu zemlju. Nemojmo se zavaravati, ove ćemo sezone svijećom tražiti goste, čak i ako nam smještaj bude drastično povoljniji. Shvatimo – od očajavanja i mirenja s postojećim, poznatim stanjem, nema napretka, ističe Jakominić.

Oglas

Jedinstvena prilika

Kako piše Novi list, kad izađemo iz »ostani doma« situacije baš ništa neće biti onakvim kakvo smo ostavili u prvoj polovici ožujka. Nije li to poticaj da nakon korone promijenimo baš sve ono što smo u desetljećima nakon Oluje pustili da nestane, što se nismo posvetili optimalnom razvoju Hrvatske.  Glas poduzetnika ima poruku.

– Ovo je jedinstvena prilika. Sigurno posljednja u radnom vijeku najvećeg broja danas radno aktivnog stanovništva Hrvatske. Mi nakon korone imamo priliku graditi cijeli sustav iz nule. Možemo postaviti mjerljivu i provjerljivu javnu upravu, potpunu transparentnost javnih financija. Graditi opći porezni zakon kroz suradnju, naprosto stvoriti državu u kojoj želimo živjeti, u kojoj će nam biti lijepo. Objediniti jedinice lokalne samouprave, autoceste učiniti dostupne građanima. Možemo doći do toga da čak i Vilim Ribić pomisli kako bi bilo super potražiti nove izazove u realnom sektoru. Kažu mi mnogi ovih dana da sam utopista. Možda, ali volio bih da prestanemo biti toliko zatvoreno i nepovjerljivo društvo. Jer jesmo, nepovjerljivi smo strašno. Svi gospodarski zakoni su pisani s krajnjim nepovjerenjem prema poduzetništvu, i kompletan nadzor je baziran na nepovjerenju. I ono je obostrano. Građani nemaju povjerenja u svoje vođe, poduzetnici ne vjeruju upravi, a radnici ne vjeruju poduzetnicima. Vrijeme je da počnemo malo hrabrije disati. Shvatimo: nikada više nam se neće pružiti ovakva šansa! Nikad! Ovo je trenutak da potpunim zajedništvom, da baš nacionalnim jedinstvom pokrenemo procese stvaranja bogate i nikad više ovako ovisne Hrvatske – kazao je, između ostalog, Jakominić za Novi list.

M.D.