Protekle je godine osnovana Udruga studenata Makarske rivijere koja je donijela optimizam iz jednostavnog razloga: kada vidite da se mladi “regrutiraju” i djeluju, znate da ne treba toliko strahovati za zajednicu. Zajednica može biti ovakva ili onakva, možemo biti u određenoj mjeri nezadovoljni trendovima koji se zbivaju u svijetu i reflektiraju kod nas, ojačani okorjelim specifičnostima jedne male mediteranske sredine i jedne tranzicijske države u kojoj već desetljećima obilato cvjetaju i plode se razne anomalije poput korupcije, nepotizma i tako dalje. Ali kad imamo zdrave korijene – mlade, i kad se to zdravo korijenje okuplja oko zdravih aktivnosti, onda možemo reći kako ne treba brzati s melodramatičnim zaključcima o nekim modernim vremenima, ili pak navodnom gubitku sustava vrijednosti.

Ukratko, nije tako loše. Dobro je. Priča o ovim mladim ljudima u ranim 20-tima u narednim retcima, ekipi koja odbija otuđenje kao light motiv vremena u kojem živimo, poput štafete noseći makarsko sunce u Zagreb i noseći ideju o epidemiji druženja, uprkos aktualnoj pandemiji, lijepa je priča, a kako to s pričama ide, red je glavne aktere i predstaviti.

Domagoj, Josip, Matej, Perina, Tonka, Mirko, Sara, Klara, Nika i Josip članovi su i aktivisti udruge koja je, za početak u njihovim glavama, a kasnije i na papiru, rođena koncem prošle akademske godine. Drveničanin Domagoj Divić (21) je predsjednik i student 4.godine poslovne ekonomije. Makaranin Kerum (22) je student 3.godine PMF-a, smjer matematika. Baškovođanin Matej Škrabić je likvidator i student je 4.godine FER-a. Perina Žanetić (22) je član Upravnog odbora i studentica je 3.godine krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu. Tonka Ribičić, također Makarka i članica odbora, ima 21 godinu i studentica je 3.godine psihologije. Mirko Štrbac (22) također dolazi iz Makarske, član je odbora, te je student 4.godine Pravnog fakulteta.

Sara Mišić, Klara Talajić, Nika Medić i Josip Srzić upotpunjuju ovu desetoročlanu družinu i sudjelovali su u osnivanju udruge.

– Pri kraju prošle akademske godine razmišljali smo kako nam u Zagrebu fali aktivnosti zbog mjera, a pogotovo onih koje bi povezale nas s Makarske rivijere. Domagoj nam je na jednom druženju predložio da bi bila dobra ideja da osnujemo udrugu studenata. Početkom ove akademske godine krenuli smo u proces osnivanja, poručuju iz udruge.

Glavni cilj s kojim su krenuli u ovu priču je prvenstveno povezivanje studenata s područja Makarske rivijere, zajedničko druženje i djelovanje u Gradu Zagrebu kroz razne aktivnosti kako bi upotpunili studenski život ekipe “od doli”.

– Sigurno je korona odigrala važnu ulogu i potaknula nas jer je zatvaranje na nas djelovalo frustrirajuće. Počeli smo se družiti po stanovima, jer nismo niti imali gdje ići, i onda su se počele stvarati ideje. Kad se spojilo nas 5-6 glava, dogodila se jedna eksplozija ideja i entuzijazma, kazuje Perina.

Njih šest koji čine okosnicu svi su, kazat će dalje, društveno angažirani i zapravo im je bilo prirodno nešto učiniti. Dobra je stvar i to što se jako dobro slažu i unatoč obaveznim raspravama oko važnih stvari, pa i ovoga članka, nema nekih prijepora.

Aktivnosti koje trenutno provode su pub kvizovi, humanitarne radionice, zabavni sadržaj poput noći studenta Makarske rivijere iako im je u planu još različitih aktivnosti (sportski i kartaški turniri, book club, izleti, pomoć studentima i maturantima i razne druge). No trenutno su, kako vele, financijski ograničeni.

Kvizovi su izuzetno posjećeni; zna biti 80-ak mladih, što starijih studenata, što brucoša. To veseli ovaj studentski nukleus jer im je cilj upravo povezati što više studenata, i uključiti te prenijeti ideju na mlađe kolege s juga. – Nećemo vječno studirati, a bilo bi lijepo da se ova priča nastavi, smije se Perina.

Imaju čak pet sekcija; za sport, za kviz, za radionice, za izlete i party sekcija.

Vršnjaci su jako pozitivno reagirali na sve, samim startom su skupili oko 90-ak članova te je velik odaziv na sva događanja koje su do sada organizirali.

Znaju im se javljati roditelji srednjoškolaca s riječima kako će im uputiti svoju djecu da im se jave s pitanjima o studijima i ostalim elementima studentskog života.

Na pitanje kakav su kontakt ostvarili s Gradom Makarska i općinama kažu kako su generalno naišli na pozitivne reakcije. – Posebno bi istaknuli općine Podgora, Gradac i Tučepi na iskazanom entuzijazmu i podršci od samog početka, kažu u udruzi.

Dodat će kako se imaju potrebu zahvaliti svim dosadašnjim donatorima koji su podržali udrugu.

Lijepo je da je ovakva inicijativa pokrenuta isključivo od strane mladih, bez poticaja “izvana”. Kako generacija vaših roditelja i baka i djedova to komentira?

– Naši roditelji, kao i ostali stariji, su nam kao i uvijek bili podrška jer je sama inicijativa jako pozitivna, a podršku smo dobili i od velikog broja ostalih sugrađana. Čak nas je starija populacija sugrađana tokom praznika zaustavljala na rivi kako bi nam udjelili pozitivne komentare i podrške vezane uz ideju udruge, kažu.

Imate li dojam da se mlade uopće išta bitno pita? Ili bi mladi trebali nametnuti svoje ideje i potrebe?

– Mislimo da bi se mlade definitivno trebalo više toga pitati po pitanju samih aktivnosti vezanih za društveni sadržaj u lokalnoj zajednici, ali mislimo da bi i mladi trebali biti aktivniji u kreiranju sadržaja i aktivnosti što mislimo da bi se moglo postići kroz Savjet mladih Grada Makarske i općina s Rivijere. Kao dobar primjer naveli bismo radionice aktivnog građanstva Udruge Ruke za bolju Makarsku na kojima je velik dio nas sudjelovao kroz srednju školu, odgovaraju.

Od Makarske im više fali osjećaj da si doma, iako se slažu kako u gradu nedostaje sadržaja. – Zato smo kao Udruga ozgranizirali dva događaja tijekom zimskih praznika i potakli sudjelovanje na humanitranom buvljaku, kažu.

Zvuči li vam iritantno kad se komentiraju današnji mladi u negativnom kontekstu (apatičnost, površnost, manjak opće kulture, ovisnost o novim tehnologijama, izostanak ikakvog društvenog bunta…) ili se slažete kako stvari baš ne štimaju?

Zvuči nam iritatno jer ne smatramo da smo mi mladi ništa apatičniji i površniji od ostatka društva, ali smo svjesni da današnje društvo ima velik problem s tim, zato i pokušavamo ovakvim pozitivnim primjerom utjecat na to, odvraćaju.

Ivona Ćirak /foto privatni album