Regionalna agencija DUNEA održala je u petak u Opuzenu radni sastanak s predstavnicima lokalne vlasti u dolini Neretve o konceptu ‘pametnih sela’ i mogućim rješenjima i daljnjim koracima za obnovu i razvoj ruralnog područja doline Neretve.

Zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević istaknula je kako županija podržava ovu inicijativu.

“Poduprijet ćemo i osigurati primjenu pametnih rješenja uz korištenje modernih tehnologija koje podižu kvalitetu života stanovnika na selu i stvaraju privlačna mjesta za rad i život”, rekla je Marević.

Oglas

Ravnateljica županijske razvojne agencije DUNEA Melanija Milić izjavila je kako je napuštanje i izumiranje sela jedan od velikih izazova te je njegovo rješavanje od strateške važnosti.

“Cilj je okupiti lokalne ljude te razviti strategije temeljene na lokalnim resursima i potrebama. Na putu transformacije u ‘pametna sela’ DUNEA će pružiti punu podršku općinama u dolini Neretve u razvoju njihovih strategija i razradi pametnih rješenja”, poručila je Milić.

Bruno Bebić i Antonija Odak iz razvojne agencije DUNEA predstavili su rješenja za obnovu i razvoj neretvanskog područja koja uključuju povezivanje lokalnih proizvođača s potrošačima s posebnim naglaskom na razvoj ekološke poljoprivrede i primjenu digitalnih rješenja u ovom sektoru, kao i edukacije s područja digitalne tehnologije, obrazovanje mladih, jačanje međugeneracijske solidarnosti te opskrbe socijalno potrebitih.

Na sastanku su dogovoreni daljnji koraci za razvoj ‘pametnih sela’, što za područje doline Neretve predstavlja važan korak budući da neretvanske općine Pojezerje, Kula Norinska, Slivno i Zažablje imaju status potpomognutih područja.

Inicijativu ‘pametna sela’ pokrenuo je 2016. Europski parlament kako bi se u ruralnim područjima omogućila radna mjesta, bolja prometna povezanost te iskoristili lokalni resursi i znanje, uz primjenu inovacija i digitalnih tehnologija, a sve sa svrhom bolje kvalitete života na selu.

Europski parlament 2019. godine odlučio je da će države članice EU biti obvezne izdvojiti najmanje pet posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj od 2021. godine za razvoj ‘pametnih sela’.

Hina /foto Pixabay