Uvodna konferencija i predstavljanje projekta ”Interreg IPA Program prekogranične suradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020: Put endema” (ePATH) održana je u ponedjeljak u prostorijama Javnog poduzeća (JP) Parka prirode Hutovo Blato d.o.o. i motela Karaotok. Ukupni proračun projekta za sva tri partnera iznosi 1.540.375,03 eura, od čega 1.309.319 eura predstavlja EU sufinanciranje u iznosu od 85 posto, dok preostalih 15 posto financiraju projektni partneri.

Oglas

Nositelj projekta je J.P. Park prirode Hutovo Blato d.o.o. s partnerima Makarski komunalac d.o.o. iz Hrvatske i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Dražen Nemčić, zamjenik gradonačelnika Makarske naglasio je kako za Makarsku ovaj projekt puno znači jer uz sunce i more svojim gostima mora pružiti i druge sadržaje. ”U Makarskoj je fra Jure Radić osnovao Botanički vrt koji se može prikazati kao Biokovo u malom. Biokovo je park prirode u kojem rastu brojne endemske vrste koje se također mogu naći u tom botaničkom vrtu.

Cilj ovoga projekta je povezati Hutovo blato, Solila i botanički vrt u Makarskoj, pokazati sve te endemske vrste te ih turistički evaluirati i turistički prikazati da budu svima nama na ponos”, naglasio je. Dodao je kako je Makarska već uložila preko 15 milijuna kuna unutar Botaničkog vrta, u kojem se sada nalazi i moderan interpretacijski centar.

”Tako da je ovo samo još jedan dodatak projektu koji će dignuti makarsku ponudu na jednu višu razinu”, kazao je.

Upravo ovaj je projekt Nemčić istaknuo u Makarskoj Kronici kao jedan od tri glavna projekta na koje će u ovoj godini staviti fokus jer će pomoći turističkoj valorizaciji Kotišine i Botaničkoga vrta.

M. D.