]Jučer je, u Domu velobrdskih ledara, predstavljena prva monografija o Velikom Brdu. Autor monografije je fra Tomislav Brekalo, privremeni upravitelj župe, a zbog povijesnog članka fra Karla Jurišića, koji je bio župnik u Velikom Brdu 60-tih godina, fra Karlo se navodi kao koautor.

Unatoč činjenici da je turistička sezona i dalje u jeku, promociju ove vrijedne knjige je svojim dolaskom podržao lijepi broj mještana, a došao je i gradonačelnik Zoran Paunović.

– Ove se godine navršava 450 godina od prvog spomena Velog berda. Naime, 7.listopada 1571.godine prvi se put spomenulo Veliko Brdo u kontekstu povijesne pobjede kršćanske mornarice u Lepantu. To je ujedno prvi pisani spomen mjesta, kazao nam je autor dodajući kako je otkrio dosta kurioziteta prilikom istraživanja.

Oglas

Tomu je koristila činjenica da su župnici jako pomno pazili na vođenje župnih knjiga te je moguće život župe pratiti do početka 18.stoljeća, a izuzetno vrijedan trag ostavio je fra Nikola Gojak, povjesničar, kroničar i graditelj iz Velikog Brda. Uvršten je u Hrvatski bibliografski leksikon, a osim što je bio istaknuti kroničar, autor je raznih građevina i zapravo je začuđujuće, kako je primijetio fra Tomislav, da baš nijedna ulica ne nosi njegovo ime.

Knjiga opisuje kontinuitet življenja i navodi najznačajnije periode i lokacije poput špilja iznad Velikog Brda gdje je u špiljama nađena keramika stara 40-ak tisuća godina, ilirskih gomila, nalaza i ostataka naselja iz Rimskog doba, a zanimljivo je svakako i otkriće nekadašnjeg benediktinskog samostana na predjelu Kuka. Autor se bavi sačuvanim i nestalim prezimenima, obrađuje povijesni kontekst lokaliteta poput Ercegovine gradine, a jedan od kurioziteta je i činjenica da je nekoliko svećenika iz Velikog Brda upravljalo pustinjom Blaca na Braču.

– Knjiga je tiskana u 500 primjeraka i njezin trošak tiskanja uspjeli smo pokriti donacijama od Splitsko-dalmatinske županije, Grada Makarske, te naše provincije u Splitu, a imamo i jednog donatora koji je želio ostati anoniman, kazao nam je fra Brekalo.

Ivona Ćirak /foto Bruno Turina