U gradskoj vijećnici danas je održan prijam za predstavnike nogometnog kluba Zmaj,koji je prije nekoliko dana napunio okruglih 100 godina postojanja.

S makarskim gradonačelnikom sastali su se predsjednik Marko Ožić- Bebek, direktor kluba Ivan Rašić, voditelj Škole nogometa Darko Vlatković, Jure Pribisalić, član Izvršnog odbora i legenda kluba Anđelo Ako Raffanelli, između ostalog suautor monografije ,Vječni Zmaj pod Biokovom’ objavljene povodom 90.rođendana kluba.

-Ono čime se najčešće hvalimo osim godinama je škola nogometa koja broji oko 250 djece. U tome je interes Grada da daje novac klubu, a ne da bismo mi igrali u prvoj ligi ili ostvarivali nekakve svoje ambicije ili interese. Tu je 250 djece koji će izaći iz kuće i neće gledati televiziju i igrati se na kompjuteru nego će doći na sportsko borilište i naučiti sve što im u životu treba. 90% aktivnosti su vezane uz mlađe kategorije, a 10% uz prvu ekipu. Ove godine imamo mogućnost ući u jedinstvenu treću ligu i prezentiramo naš grad u cijeloj Hrvatskoj. To nam je cilj i nadamo se da ćemo uspjeti, naglasio je predsjednik Marko Ožić- Bebek, dok je direktor Ivan Rašić naglasio kako Makarane u narednoj sezoni čeka izazov jedinstvene III. lige.

Oglas

-Imamo 11 natjecateljskih kategorija, u školi nogometa zaposleno je 5 kineziologa i svi treneri su licencirani što je vrlo bitno. Moram naglasiti da smo jedan od najorganiziranijih sustava u Dalmaciji ne samo nogometa nego sporta. Organiziramo i dva nogometna turnira ,,Mali Zmaj” i ,,Makarska Cup” na kojima se okuplja oko 3500 djece. Ono što je trenutno problem jest infrastruktura. Puno je djece korisnika Gradskog sportskog centra ne samo nogometaša nego i ostalih sportaša. Teško se organizirati sa tako puno djece na jednom terenu jer pomoćni teren možemo koristiti malo ili nikako. Stoga bi Grad Makarska trebao vidjeti kako povećati broj terena i sredstva za sufinanciranje trenera na način da ne moraju uz trenerski raditi još jedan posao da bi mogli normalno živjeti, ocijenio je Darko Vlatković, voditelj Škole koju je gradonačelniku ovom prigodom darovao zastavicu i šal kluba.

Anđelo Ako koji Raffaneli,koji je zbog svog predanog rada 2010. dobio nagradu za životno djelo,pripremio je govor koji je umjesto njega pročitao Darko Vlatković.

oznorTO
-Prije 100 godina grupa naprednih radnika kraj vile Beata na Osejavi osnovala je radničko sportsko društvo Zmaj. Onda nisu mogli ni sanjati što će napraviti, da će pisati povijest, da će stvoriti nešto zbog čega će se na vike vikova smijati, drukati, grliti pa i tući sve generacije Zmaja. Generacije se mijenjaju, ljudi umiru, samo Zmaj ostaje i živi vječno. Tonći Vusio, Ante Toni Osrektar, Jure, Raos, Ante Buljubašić, Toni Antonini, Ante Srzić, Andrija Zelić, Mate Mihaljević, Kleme Vranješ, Stipe Vranješ, Ivan Dragičević, Luka Klarić, Ivan Raffanelli, Nikola Smodlaka, Josip Torkar, Ante Ribarević i Stipe Grle stvorili su svetinju svih nas Makarana Radnički nogometni klub Zmaj. Tog davnog i slavnog povijesnog dana 10. srpnja 1921. rođeno je dijete radničkog puka Makarske i okoline. To dijete koje je preživjelo sve napade, zabrane i politiziranje, ratove i ostalo. Ostavilo je iza sebe bogatu tradiciju iza koje svi mogu pasti na koljena. Takvu povijest mnogi pokušavaju srušiti i osporiti, umanjiti joj značenje ali znajte da neće nikad uspjeti. U našu svetinju nitko nema pravo dirati iako se možda u novije vrijeme ne da naslutiti, ona je moćna i uvijek će rušiti sve prepreke. Uspona i padova uvijek je bilo i biti će, ali našeg Zmaja nitko i ništa slomiti neće, stoji u dirljivom tekstu kojeg je Raffanelli napisao o svom voljenom klubu.
qrf
Kazavši da su njegova vrata otvorena i ponadavši se dobroj suradnji, gradonačelnik je ovom prilikom uručio prigodan poklon – reljef s grbom Grada predsjedniku kluba Marku Ožiću- Bebeku.

Nakon završetka protokolarnog dijela, Uprava kluba izvijestila je da točan termin proslave 100. obljetnice kluba, koja bi se trebala održati u rujnu ili listopadu, ovisi od odgovoru Hajduka s kojim se u sklopu proslave planira odigrati prijateljska utakmica. Planirana je i izložba za koju materijal sprema, naravno, Anđelo Raffanelli Ako.
M.D. /foto O. F.