Već više od 40 OPG-ova s područja Vrgorca dobilo je oznaku Vrgorac Quality, odnosno potvrdu izvornosti i kvalitete. Potvrdio je to Ante Pranić na društvenim mrežama kazavši da su u pitanju vinari, voćari i jagodari vrgorskog kraja.

-S ciljem jasnog diferenciranja naših poljoprivrednih proizvoda, ali i dokazivanja sigurne sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca prije godinu dana definirali smo vlastitu oznaku kvalitete za naše poljoprivredne proizvode. Cilj je jasnom oznakom zaštitit proizvođača, ali i potrošače, a jedinstvenim marketingom promovirati sve nositelje oznake.

Prošle godine imali smo prvih 10 potpisnika, a danas ih je potpisalo još 30-ak. Oznaku su dobili svi naši vinari, voćari, jagodari, a spremno čekamo i pčelare. Sustav poticaja smo vezali za nositelje oznake jer nam je cilj potaknuti izvrsnost i ujednačenu kvalitetu s jedinstvenom oznakom.

Oglas

Oznaka je definirana na način da svaki vlasnik OPG-a na oznaci ima svoj vlastiti broj OPG-a i svi zainteresirani prije odluke trebaju proći sustav Povjerenstva, imati uredne papire, plaćene obaveze prema gradu i zadovoljiti određene kriterije. Ovaj model preuzeli smo kao primjer dobre prakse određenih europskih regija. Imamo veliki poljoprivredni potencijal i planove s upravljanjem oznakom u interesu veće jedinične cijene proizvoda ali i postizanja sigurne sljedivosti, a time i zaštite proizvođača i potrošača – objavio je Ante Pranić.
M. D. /foto Facebook