Na 2. otvorenom pozivu za dostavu projektnih prijedloga Interreg HR-BiH-CG Makarski komunalac d.o.o. s partnerima iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, među 161 prijavljene projektne ideje, ostvario je pravo na sufinanciranje projekta PUT ENDEMA. Ukupan odobreni iznos projekta je : € 1 598 806.03, a od toga iznosa Makarskom komunalacu je odobreno € 408 562.91. Nositelj  projekta je Javno poduzeće Park prirode Hutovo Blato iz Čapljine, a uz Makarski komunalac d.o.o., drugi partner je Javno poduzeće Morsko dobro iz Crne Gore koje upravlja zaštićenim područjem Solila iz Tivta. Projekt će započeti s realizacijom tijekom 2020. godine, a predmet ulaganja na području grada Makarske je uređenje i opremanje Biokovskog botaničkog vrta ”Kotišna”.

Ovo je prvi put da se na lokalitetu Dinarida održava zajednička inicijativa koja će predstaviti prirodnu baštinu i njene endeme. Aktivnosti koje će se provesti u sklopu projekta su predstavljane prirodne baštine pomoću novih tehnologija (virtualne i proširene stvarnosti), educirat će se 60 romotora biljnog i životinjskog svijeta, izgradit će se prilagođeni interpretacijski centri, interaktivni sadržaji i mobilne aplikacije, nabavit će se energetski učinkoviti brodovi, izgraditi moderni opservatoriji i tornjevi za ptice.

Razvojem novog prirodnog i kulturnog puta zvanog Endemski put partneri doprinose jačanju društvenog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja. Glavni cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu grada i turističku ponudu u prekograničnom području, poboljšati očuvanje prirodne i kulturne baštine i povećati svijest o njenoj važnosti.

Oglas

Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020. je trilateralni program koji se provodi u financijskom razdoblju 2014.-2020., a njegov opći cilj je jačanje socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja primjenom zajedničkih projekata i aktivnosti.

M.D.