U povodu održavanja radionica i natjecanja u promatranju biljaka, prvih aktivnosti Grada Makarske u sklopu projekta Endemic pathway – ePATH, danas je u gradskoj vijećnici održana konferencija za medije kojoj su nazočili predstavnici svih projektnih partnera: Grada Makarske, vodećeg partnera Javnog poduzeća “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. iz Čapljine, te Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom iz Crne Gore.

Projekt je financiran u sklopu IPA II sredstava Europske unije, a njegova ukupna vrijednost prelazi 1.500.000,00 eura. Cilj projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemskih vrsta) i kulturnih vrijednosti i to u Parku prirode Hutovo blato rezervatu prirode Tivatska Solila te Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina – obavještavaju iz Grada Makarske.

– Radionice su započele 15. prosinca i trajat će do 17. prosinca, a za cilj imaju promidžbu odnosno popularizaciju biljaka s naglaskom na endemskim vrstama. Radionice su namijenjene srednjoškolcima te ovim putem želim zahvaliti na odazivu Srednjoj strukovnoj školi Makarska. Samim radionicama, koji su koncipirane od edukativnih prezentacija, interaktivnih igara te natjecanja uz pomoć mobilne aplikacije u biokovskom botaničkom vrtu, odazvalo se više od 60 učenika Srednje strukovne škole, naglasila je ovom prigodom voditeljica projekta Tamara Batinić, viša stručna suradnica za projekte i razvoj Grada Makarske.

Oglas

-Vrlo smo zadovoljni nakon prvog dana održavanja radionica. Učenici su ih dobro prihvatili, dosta su aktivni i mislim da su puno toga naučili. Inače je ovakav pristup na radionicama, kroz kvizove znanja i igre, puno bolji način učenja od samo prezentacije šturih informacija, kazala je Kristian Arko iz tvrtke Biota koja je zadužena za provedbu radionica.

Na konferenciji za novinare bile su i predstavnice projektnih partnera, Dijana Bošnjak iz Javnog poduzeća Hutovo blato te Klaudija Pejović, ispred Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

-Ono što nam je svima zajednički cilj je u tri zemlje popularizirati endemske i ugrožene vrste ptica, riba i biljaka. Ovo je po prvi put da se u nekom EU projektu na vidjelo izvukla ta važnost biljnih i životinjskih endemskih vrsta s ciljem privlačenja turista, prvenstveno stranih . Ove soft aktivnosti, radionice i natjecanja su jedne od zajedničkih aktivnosti u sva tri područja i to je nešto što je predviđeno da se nastavi i nakon završetka projekta. Ove radionice su u početku zamišljene sa učenicima i studentima ali nama je namjera kroz mobilnu aplikaciju privući i strane turiste prvenstveno za pronalazak ptica ali i biljaka kojima obiluje Botanički vrt Kotišina.

Park prirode Hutovo blato kao i Tivatska solila u Crnoj Gori imaju jako veliki dijapazon vrsta ptica i nama je cilj da kroz ovu aplikaciju privučemo bird watchere što je u svijetu rastuća grana u sektoru turizma. Drago nam je da smo završili mobilnu aplikaciju s detaljnim ptica i biljaka, a koja je namijenjena natjecateljima, kako amaterima tako i profesionalcima,. Nadamo se da ćemo privući brojne strane turiste koji će na naša područja dolaziti radi promatranja ptica ili pronalaska biljaka, istaknula je Bošnjak dodavši da se radionice u Makarskoj i Čapljini održavaju u isto vrijeme.

Klaudija Pejović pozvala je sve nazočne da posjete poseban rezervat Tivatska solila i sudjeluju na radionicama za amatere i profesionalce koje će se u održati sljedeći tjedan od 22. do 25. prosinca.

U ime domaćina, Tamara Batinić poželjela je sreću svim sudionicima radionica i natjecanja te pozvala sve zainteresirane da se u budućnosti uključe u provedbu projekata na sva tri zaštićena područja – obavijestili su iz Grada.

MD/ foto MD