Na humorističan i zabavan način, ujedno s puno simpatije prema svojem iščašenom gradu, ali i bez ružičastog filtera koji bi uljepšao sve njegove loše pojavnosti, predstava “Vile nas nosale” koju su Zlatousti jučer izveli na Ljetnoj pozornici prikazala je Makaranima mogućnost razvoja (ili bolje rečeno propasti) Makarske. Makarska koja na kraju biva uništena uslijed pohlepe, posvemašnje nesposobnosti i lijenosti, te neznanja i amaterizma, na samom kraju pada u ruke Česima čiji lik utjelovljuje Tonči Lalić, dok domicilno stanovništvo “kupi prnje” i napušta grad.

Toni Bilić i Petar Tarčuki imali su ulogu povodljivih i pomalo razuzdanih HGSS-ovaca, eterične, ali u nekim trenucima vrlo prizemne vile su dočarale Tea Šarić i Ivana Ivičević, a bahate, nesposobne te potpuno indiferentne zaposlenice gradske uprave glumile su Jadranka Tokić Rašić, Marija Brbić, Mira Roso i Ivana Srzić. Najsmješnije su uloge pripale, osim Laliću, Marinu Srziću koji je glumio neukog pitura prepunog narodnih mudrosti, te Lovrencu Laušiću kojega je zapala uloga ne preveć bistrog istražitelja, a oni su ih uvjerljivo iznijeli.

U svjetlu aktualnih dnevno-političkih zbivanja, posebice vezano za prostorno planiranje i betonizaciju, čini se kao da Zlatousti nisu morali daleko ići po inspiraciju. No s obzirom da je narativ u gradu već 15-ak godina manje-više isti, tako više uopće nije bitno tko su protagonosti jer je trend, na što satirično ukazuju Zlatousti, utaban i neupitan.

Oglas

Taj trend, kako nam kroz svoju fabulu pričaju Zlatousti, vodi u propast, ali u predstavi je to prikazano na jedan lagan i smiješan način, tako da vidimo da i naše amatersko glumačko društvo, odnosno redatelj i scenarist Davor Šegota, s mirenjem prihvaćaju mogućnost da happy enda možda ipak nema. No kad je tako, neka barem bude s humorom, a naši lokalni glumci na čelu s a Šegotom pokazali su da su tu na svojem terenu.

U predstavi nema klasičnih negativaca i pozitivaca, a zlo zapravo inkarniraju glupost i neznanje koji su u zajedničkom nazivniku većine likova, uz neizostavne privatne interese i pohlepu koji su ekskluzivno rezervirani za gradsku upravu, iako se u tome neloše snalaze i biokovske vile bačene u blatnu dnevnopolitičku stvarnost grada.

Publika je Zlatouste ispratila dugim pljeskom, a tribine su na premijernoj izvedbi bile pune. Vjetar je cijelo vrijeme prijetio rušenjem scenografije, no vješti glumci diskretno su spriječili ovu mogućnost te je predstava privedena kraju bez takvih ekscesa uzrokovanih burom.

Inače, uza sve na pozornici istaknute članove Zlatousti ne bi odradili posao bez ekipe s druge strane scene, a to su Mladen Utrobićić na pultu, Duje Pajić kao šef scene, Mila Vekić kao šaptač, dok je za plakat zaslužna Nina Šegota.

Ivona Ćirak/foto Grad Makarska