Udruga UZOR Osejava prijavila je jučer komunalnom redarstvu grada Makarske nestanak dvaju tamarisa zasađenih u jesenskoj akciji “Zasad stablo, ne budi panj”. Stabla su bila posađena, kako navode, na mjestu nekadašnjeg ilegalnog šanka uklonjenog nakon turističke sezone.

Potvrđeno nam je da su redari poslali prijavu na policiju, a jesu li oni kasnije postupali, taj dio ne znamo. Zanimljivo je da se naknadno utvrdilo kako stabla ipak nisu potpuno bačena, nego – preseljena.

Naime, članovi udruge su prebrojali stabla i utvrdili kako se i dalje radi o zasađenoj brojci, iz čega se nametnuo zaključak kako su dva tamarisa na mjestu ex šanka nekome smetala te kako “netko” očito priprema teren.

Oglas

Podsjetimo, inače, da je šank na šetnici počeo nicati prije točno četiri godine, kad su sve institucije prale ruke od štemanja stijena kako bi se poravnao teren, a čak je i Ministarstvo zaštite okoliša tvrdilo kako to nije u njihovoj ingerenciji. Sve ove godine je radio, da bi se u listopadu ove godine uklonio.

Time se na petoj sjednici Gradskog vijeća pohvalio i gradonačelnik Zoran Paunović, upitan zapravo o statusu susjednog objekta. Vijećnik Joze Vranješ upitao je, doduše, zašto ne uklone susjedni “Sol bar” tvrdeći kako su pripremili svu potrebnu dokumentaciju za uklanjanje.

Također je kazao kako je, neovisno o upravnom postupku, koncesija za korištenje pomorskog dobra ionako istekla. Gradonačelnik je tad izbjegao odgovor o “Sol baru”, te je prebacio priču na “nelegalni objekt gospodina Prgometa”.

– On je tamo bio, koliko me sjećanje služi, 10-ak godina i vi ga niste bili spremni ukloniti. Mi smo to uspjeli u svega 4,5 mjeseci, po zakonu i svim uzancama, kazao je Paunović.

Iako uklanjanje nije izvedeno u ljetnim mjesecima nego po završetku sezone, gradska vlast je ovdje ipak pokazala odlučnost pa je za vjerovati da će ustrajati ukoliko se javi namjera o ponovnom postavljanju šanka.

Ivona Ćirak /foto UZOR Osejava