Dobitnicima državne nagrade za tehničku kulturu Faust Vrančić, makarskom društvu DAUP Orion, danas je na velikom uspjehu čestitao i gradonačelnik Zoran Paunović na prijemu organiziranom za predstavnike društva jutros u gradskoj vijećnici.

-Želio bih čestitati društvu jer nagrada Faust Vrančić je najveća nagrada za tehničku kulturu u Hrvatskoj, dok članovima Oriona ovo čak nije niti prva ovakva nagrada. Kao gradonačelnik sam iznimno ponosan na njihov rad i zalaganje koje pokazuju već 20 godina, djelujući i educirajući mlade te sudjelujući u različitim akcijama – kazao je u uvodu Paunović.

Kao što je poznato, DAUP Orion su do sada inicirali i realizirali kapitalne projekte poput makarske Zvjezdarnice 2009.godine, izgrađen je Astro park, kroz Astro škole educirali su veliki broj mladih, a i u ovoj su prilici pokazali da im ideja za budućnost ne nedostaje. Naime, ovom su prilikom predstavnici Oriona istaknuli i cilj kojeg žele ostvariti u 2023.godini, a to je realizacija projekta planetarija.

Oglas

– Sam planetarij bi nam omogućio nesmetan cjelodnevni rad i po svim vremenskim uvjetima, zato se nadam i vjerujem da ćemo ovaj cilj realizirati u narednoj godini, istaknuo je Gloryan Grabner, predsjednik Oriona zahvalivši se svima koji su u proteklom razdoblju pratili rad makarskog društva. – Naš cilj je privući mlade i zainteresirati ih za tehniku i znanost, jer oni su ti koji će ubuduće stvarati nove vrijednosti, od čega će sutra i naš graed ali i cijelo naše društvo imati koristi, kazao je Grabner.

– Grad će svakako podržati projekt planetarija, vidjet ćemo još kako i u kojem obimu. Ono što mi je drago je udruga pokazuje inicijativu, da imaju ideje, a Grad je tu uvijek platforma koja će biti na pomoći – dodao je Paunović.

MD/foto MD