-Ne shvaćam koji je smisao financiranja četiriju besplatnih karata za studente ako Grad ne da novac ukoliko je student prvi put koristio autobus na relaciji Zagreb-Makarska. Naime, ja sam vozio svoju kćer u Zagreb jer je imala puno stvari, i kada je pokušala ostvariti povrat tih 200 kuna, rekli su joj da ne može jer je morala imati povratnu kartu, odnosno ako ne, prva karta u jednom smjeru morala je biti iz Makarske, ogorčen je otac studentice treće godine studija u Zagrebu, koji se javio našoj redakciji tvrdeći kako se ne radi o izoliranom slučaju. Zbog kćeri je želio ostati anoniman.

-Vjerujte da ima dosta studenata koji su s nekim išli u Zagreb ili neki drugi grad gdje studiraju, odnosno koji će se možda i ubuduće snaći za prijevoz. A kad se budu busom vraćali u Makarsku, neće moći ostvariti povrat novca. S druge strane, vidite ovaj slučaj. Da se moja kćer snađe za bilo čiju kartu koju uopće nije ona konzumirala, ali je smjer Makarska-Zagreb, i za dva dana ide iz Zagreba za Makarsku, e onda bi dobila 400 kuna, bez obzira što nema logike da će student u Zagrebu biti dva dana, i bez obzira što bi se tako izvarao sustav. Ideš pošteno, i nisu u stanju prilagoditi se trenutnoj situaciji i životu. A što se tiče tvrdnje kako odluka propisuje da prvi smjer mora biti iz mjesta studiranja, kako bismo mi to mogli znati?! Pa to u javnom pozivu uopće nije bilo navedeno!, kaže otac studentice.

Marina Andačić Krivić, viša savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i šport, kaže kako je Odluka o socijalnoj skrbi jasna i kao takva usvojena na Gradskom vijeću.

Oglas

-Moram se držati odluke, a u njoj su navedene četiri povratne kate. Budući neki prijevoznici ne prodaju povratne karte, uvažavamo kartu u jednom smjeru, no prva mora biti iz mjesta stanovanja. Nikakvih problema sa studentima nemamo, naprotiv, nitko nam se nije žalio osim dotičnog gospodina kojemu sam objasnila sadržaj odluke i razloge zašto se putni troškovi u navedenom slučaju ne mogu uvažiti. Zbog jednog slučaja jasno je da nema smisla mijenjati odluku, a ja želim raditi samo po zakonu, objasnila je Andačić-Krivić.

Problema, kako veli, nema ni sa zlouporabom karata, iako je, kaže, bio slučaj da je izvanredni student pokušao naplatiti putne troškove, premda odluka to ne pokriva. Putni se troškovi, naime, uvažavaju samo redovnim studentima.

Ivona Ćirak/foto