Njemačka savezna vlada namjerava uspostaviti 19 skladišta sa zaštitnom opremom, maskama i aparatima. Time želi biti spremnija za buduće pandemije. Stručnjaci upozoravaju da se mora paziti na kvalitetu proizvoda, piše Deutsche Welle.

Ne bi se smjelo ponovo dospjeti u tešku situaciju sa zaštitnom opremom, smatra savezni ministar zdravstva Jens Spahn (CDU). Proljetos, kad je postalo jasno da se Njemačka mora pripremiti za velik broj infekcija i intenzivnog liječenja, najednom se ispostavilo da nedostaje zaštitnih maski, zaštitne opreme i respiratora: u liječničkim ordinacijama, u bolnicama, u domovima za njegu starijih i nemoćnih osoba.

Nekoliko tjedana se i najobičnije zaštitne maske za jednokratnu uporabu moglo, ako uopće, dobiti samo preko interneta i to po paprenim cijenama. Onda se savezna vlada uključila u nabavu zaštitnih maski i donijela odluku o poticajima za domaće proizvođače. Nakon nekog vremena je potražnja bila zadovoljena. Ipak, savezna vlada želi da ubuduće načelno bude spremnija za takve izazove.

Oglas

Zato je savezna vlada ovoga tjedna donijela odluku da će do kraja iduće godine biti uspostavljene državne zalihe. Najprije će biti uskladištene već kupljene maske. Zatim će zalihe biti nadopunjene domaćom proizvodnjom. Zalihe bi trebale biti dovoljne za mjesec dana.

 

“U slučaju nužde ćemo tako pomagati onima koji rade u bolnicama, domovima za starije i nemoćne i liječničkim ordinacijama. Dobra zdravstvena skrb ne bi trebala propasti zbog nedostatka nekog materijala”, kaže ministar Spahn.

Odluka o stvaranju “nacionalnih zaliha za zdravstvenu zaštitu” donesena je već u lipnju. Ali dosad se na tom polju nije puno učinilo, kako pokazuje vladin odgovor na upit Zastupničkog kluba FDP-a u Bundestagu:

 

“Razmatranja o vrsti i obujmu materijala koje treba imati na zalihama u budućnosti još traju, još su otvorena pitanja o troškovima, načinu upravljanja i nabavi”, rečeno je lapidarno u vladinom odgovoru prije nekoliko dana.

M. D. /foto M. D.