Kada bude dostupno sigurno i učinkovito cjepivo protiv bolesti COVID-19, sve će mu države članice EU-a istodobno dobiti pristup razmjerno broju stanovnika. Kako piše Slobodna Dalmacija, u početnim fazama uvođenja, prije nego što bude moguće povećati proizvodnju, ukupan broj doza cjepiva bit će ograničen, a utvrđene su i prioritetne skupine stanovništva za cijepljenje.

Te i niz drugih uputa objavila je Europska komisija u najnovijem dokumentu „Komunikacija Komisije Europskom parlamentu i Vijeću – Pripravnost za strategije cijepljenja i uvođenja cjepiva protiv bolesti COVID-19“, od 15. listopada, u kojemu se članice potiču na koordinirani pristup strategijama cijepljenja za uvođenje cjepiva.

Iako još nitko sa sigurnošću ne može reći kada ćemo dobiti sigurno, djelotvorno i visokokvalitetno cjepivo, EK je u tom dokumentu dala više smjernica i preporuka za aktivnosti koje treba početi poduzimati već od ovoga mjeseca.

Oglas

U dokumentu se podsjeća i na to da je razvoj cjepiva iznimno složen postupak koji obično traje oko 10 godina, a sad se to nastoji postići u roku od 12 do 18 mjeseci ili čak ranije, „bez ustupaka u pogledu sigurnosti, kvalitete i učinkovitosti cjepiva“.

Dakle, kad god da stigne, cjepivo će najprije (a potiče se i besplatno) biti dostupno određenim kategorijama stanovništva, a iz EK navode moguće prioritetne skupine „iako bez zadanog redoslijeda“.

Tako bi i u nas prednost trebali, kao i kada je riječ o gripi, imati zdravstveni djelatnici i djelatnici u ustanovama za dugotrajnu skrb, osobe starije od 60 godina, kronični bolesnici i trudnice. Zanimljivo je da Komisija na tu listu stavlja i „neophodne radnike izvan zdravstvenog sektora“, a među njima ističe učitelje, pružatelje skrbi za djecu, radnike u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru, u prometnom sektoru, policijske službenike i službe za hitne intervencije.

Također, na listi su i „zajednice u kojima nije moguće održavati fizički razmak“ (npr. spavaonice, zatvori, izbjeglički kampovi), potom radnici koji ne mogu održavati fizički razmak (npr. u tvornicama, rasjekavaonicama i klaonicama) te ugrožene socioekonomske skupine koje treba definirati u skladu s nacionalnim okolnostima.

Prema navedenom hodogramu, države članice Unije pozivaju se da već do prosinca ciljnim skupinama stanovništva omoguće jednostavan pristup cjepivu, bilo da je riječ o cijeni ili fizičkoj blizini. Od listopada do studenoga trebale bi se također pobrinuti da službe za cijepljenje raspolažu dostatnim kapacitetima za isporuku cjepiva, uključujući kvalificiranu radnu snagu te medicinsku i zaštitnu opremu.

– Kada je riječ o potrebnoj radnoj snazi, države članice već bi trebale razmisliti o zapošljavanju novih djelatnika i o programima osposobljavanja, što bi moglo uključivati i studente ili umirovljeno osoblje – navodi se u dokumentu.

M. D. /foto Pixabay