Županijski stožer Civilne zaštite zajedno s medicinskim ustanovama radi na opremanju Sportske dvorane na Baldekinu u Šibeniku za prihvat 30-tak lakše oboljelih od COVID-19 infekcije, potvrdio je Nikola Blažević, načelnik županijskog stožera Civilne zaštite za Šibenski list.

Nije te pripreme označio “žurnima”, budući da uspostavljeni sustav zasad još uvijek odolijeva broju pacijenata koji traže hospitalizaciju, no jasno je da će sportska dvorana u kojoj se zasad nesmetano, u skladu s “novom normalnošću” odigravaju sportska natjecanja već odavno bez publike, vrlo skoro osvanuti preuređena u četvrto krilo OB Šibenik namijenjeno za njegu lakših slučajeve infekcije, piše Šibenski.

Predviđeno je 30 kreveta, no pripremni posao i nije toliko jednostavan kako to možda nekome izgleda. U opremu takvog improviziranog bolničkog odjela ne spadaju jedino kreveti, nego je sadržaj složeniji, te obuhvaća također mobilnu ljekarnu i drugo. Oprema najvećim dijelom dolazi iz rezervi nacionalnog Stožera CZ i drugih, te je nužno da bude usklađena s minimalnim tehničkim uvjetima – napominje Nikola Blažević.

Oglas

OB Šibenik prvotno je imala 30 raspoloživih kreveta, a danas ih u tri paviljona ima 45, s time da se srednje teški slučajevi prebacuju u kninsku bolnicu Hrvatski ponos, gdje je trenutačno na liječenju 19-20 pacijenata. Rezerva slobodnih kreveta u OB Šibenik varira između 10-11, nema panike, no problem je u tome, podsjeća Blažević, što teški slučajevi infekcije zahtijevaju dosta duže liječenje od uobičajenih 10 dana i u tome se ogleda ‘podmuklost’ virusa koji prijeti blokadom bolničkih kapaciteta – fizičkih i stručnih.

M. D. /foto M. D