Budući su plaže naš glavni resurs zbog kojega nam gosti dolaze, uza sva ostala pitanja organizacije turističke sezone u vrijeme pandemije, situacija na plažama apsolutno je jedan od prioriteta. Od kolovoza prošle godine Makarska ima mladu firmu čiji je posao upravo upravljanje plažama i lukom, Makarsku obalu, koja je izrasla iz Makarskog komunalca i koja nije, barem do sada, zapošljavala nove ljude. Unatoč kritikama na račun ustroja nove firme, valja biti iskren i reći da su ambicije i angažman u tekućoj godini primjetni, i kroz aktivnosti u luci, i na plažama koje se dohranjuju i ravnaju ranije nego inače.

No, što možemo očekivati ovo ljeto po pitanju upravljanja i organizacije na plažama?

– Prije svega moramo završiti uređenje plaža. Trenutno smo u fazi ravnanja. Uvjerenja smo da ćemo radije taj posao odraditi i sva puta, ako u međuvremenu vjetrovi unište plažu, nego čekati zadnji čas. Popravit ćemo sva razrušena pera, i to kroz narednih 15-ak dana. Ono kod Bube smo namjeravali sanirati, međutim, s tim idemo nakon sezone, kaže Ivan Rašić, direktor Makarske Obale.

Oglas

Na ljeto planiraju na plažama koje su pod njihovom ingerencijom (riječ je o ukupno šest lokacija, op.a.) uvesti zaštitare.

– Trenutno smo u fazi prikupljanja ponuda. Uz zaštitarsku službu gosti će se osjećati sigurnije, i kako bi se osigurao red, i epidemiološke mjere poput distance. Sredinom svibnja ćemo postaviti ležaljke koje ćemo iznajmljivati samostalno, te ćemo osigurati dezinfekciju poslije svakog korištenja, najavljuje Rašić.

Čišćenje plaža će se vršiti učestalije nego inače; namjeravaju uvesti još jedno dnevno kupljenje otpada. Dezinfekcija plaža će se, kaže direktor, svakako pojačati.

Ivona Ćirak /foto