Apartmanizacija postaje sve veći problem. Već sada, na početku godine, gotovo je šest tisuća objekata više u privatnom turističkom smještaju nego prošle godine. Ministarstvo turizma ima plan kako to zaustaviti, ali jedino je Dubrovnik spreman ograničiti otvaranje novih apartmana – donosi dnevnik.hr

S novom godinom u Hrvatskoj je 29 tisuća kreveta u obiteljskom turizmu više nego lani. U Dubrovniku je više kreveta za goste nego stanovnika, pogotovo unutar zidina. “Nitko više ne živi u gradu, ja mislim da smo jedni od rijetkih, stvarno nemamo ni susjeda, sve su apartmani. Grubo je reći da želim da se to smanji, mislim, ljudi žive od toga”, govori nam Dubrovčanka Marija.

Nakon što je ministar turizma Gari Capelli najavio kako radi na zakonu koji će omogućiti gradovima i županijama ograničavanje otvaranja novih apartmana, samo je Dubrovnik inicijativu objeručke prihvatio.

Oglas

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić uvjerava kako će Gradska uprava biti spremna poduzeti sve što treba kako bi se ograničio broj smještajnih kapaciteta, što je, kaže, vrlo važan korak u smjeru održivosti kojim uspješno koračaju.

Na ovakve su se mjere u Ministarstvu turizma odlučili zbog pritiska na infrastrukturu. Kao primjer izdvaja se Barcelona, koja je na šest mjeseci zabranila ili ograničila otvaranje novih apartmana u dijelovima grada. Ipak, neki građani nisu oduševljeni ministrovom idejom.

Kritika stiže i od zajednice obiteljskog smještaja. Martina Nimac Kalčina ističe da je Barcelona četvrta po BDP-u u Europi, dok je u Hrvatskoj znatno drugačije jer svi ovise o turizmu. “Dajući takve ovlasti lokalnim čelnicima, vi iz godine u godinu ne znate kakve će oni odluke donositi, ne znate koliko ćete ulagati i u kojem ćete smjeru ulagati sa svojim nekretninama”, zaključila je.

Iz Ministarstva turizma poručuju kako tek slijede razgovori s ministarstvom uprave i graditeljstva te s gradovima i županijama. No činjenica je da problem apartmanizacije, sve manjeg broja stanova i skupljeg najma za građane iz godine u godinu raste – piše dnevnik.hr.

M.D.