– Već dugo ne pišem osvrte. Jednostavno nemam poticaja u ovim pandemijskim vremenima. No sve je promijenio jučerašnji razgovor sa Selimirom Ognjenovićem vlasnikom hrvatskog specijaliste u Njemačkoj ID RIVA Tours-a koji, kao i ja u Zagrebu, u Munchenu provodi dane radeći od kuće i osami porodičnog okruženja, započinje svoj osvrt za Turizmoteka turistički novinar Đuro Tomljenović, a nastavak prenosimo u cijelosti.

– A nekada se u veljači naveliko radilo na pripremi sezone. Sjećam se, još daleke, 1987. na Belinskoj burzi u prvom tjednu ožujka, naši hotelijeri iz Brela, Bola i Tučepi već su imali popunjene liste gostiju s imenima i prezimenima za čitavu sezonu!

U Hrvatskoj ovih dana gotovo se bojimo otvarati priče o ovogodišnjoj sezoni , a svima nam je toliko važna. No, zato me Selimir jučer, nakon naših uobičajenih sjećanja na prohujale dane, svojim razmišljanjem o sezoni koja je pred nama, izvukao iz obamrlosti i skepse koja me već mjesecima drži.
„Sezona 2021. u Hrvatskoj će biti bolja od one 2020. jer će biti duža!“ reče Selimir i ohrabri me.

Oglas

Realno procjenjujući, da ćemo od Uskrsa imati malo, jer kao i u svibnju još uvijek će mali broj ljudi biti cijepljen, no ipak će nam i u toj ranoj predsezoni nešto turista doći. Za Duhove bi trebalo biti već bolje, ali ne koliko bi moglo, jer će mnoge škole u Njemačkoj dio tih uobičajenih školskih praznika koristiti da se u školama nadoknadi izgubljeno. I polako ulazimo u lipanj, kada će naši gosti, svi koji to budu mogli (jer su cijepljeni) krenuti u sve većim brojevima na toliko željeno i maštano putovanje i odmor. Već će ta, vjerojatno ne velika predsezonska brojka turista u Hrvatskoj biti veća od lanjske, jer tada gostiju u to vrijeme u nas gotovo nije ni bilo.

Ako u srpnju i prvoj polovici kolovoza, ponovimo prošlogodišnje brojke, tada uz ovogodišnji cijeli kolovoz, ali i rujan i listopad, u kojima smo 2020. zbog zatvaranja i ranog storna Nizozemske i Austrije imali malo gostiju, ostvarujemo sezonu 2021. bolju nego lanjsku.

Skromne su to, ali realne i ostvarive želje. Jasno, uvijek ostaje ono: „A što ako se pojavi jača i gora epidemija?“ No, odgovornost za epidemiološko stanje u Hrvatskoj imamo svi, a ne samo epidemiolozi! Svi zajedno svojim ponašanjem i odgovornošću moramo pridonijeti da Hrvatska ove godine, osigura status i percepciju sigurne destinacije!

I na kraju, za vaše ohrabrenje, jer zato i pišem ovaj tekst, morate znati da više od 35 godina prateći zbivanja u hrvatskom turizmu, mogu vam potvrditi da je Selimir Ognjenović uglavnom bio odličan prognozer. Ostvarilo nam se!, zaključuje Tomljenović.

M.D./foto M. D.