Na konferenciji za medije održanoj danas u prostoru gradske vijećnice predstavljene su velike novosti u projektu  „Čep za lijek, lijek za čep“ u kojem uz gradsko društvo Crvenog križa Makarska sudjeluju i njihovi kolege iz društava u Vrgorcu, Imotskom te na otocima Brač i Hvar. Naime,  u pitanju je već postojeća akcija prikupljanja plastičnih čepova za pomoć Udruzi oboljelih od leukemije i  limfoma u Čakovcu, koja je projektom društava Crvenog križa dobila zapravo veliki vjetar u leđa – zahvaljujući njihovom trudu, naime, riješen je veliki problem transporta, ali i sistem prikupljanja plastičnih čepova koje će građani u Makarskoj moći ostavljati u novo postavljenom kontejneru na Dugišu, a čepovi će se kao i do sada moći odlagati i u školama, vrtićima te uredima Crvenog križa. Isto tako, čepovi će se skupljati i u društvima CK u Vrgorcu, Imotskom, na Braču i Hvaru odakle će biti transportirani u Makarsku a potom na njihovo krajnje odredište.

Više o projektu kazali su Gloryan Grabner i Miroslav Dudaš. – O ovom je projektu već i ranije bilo govora, provodio se nekoiiko godina, ali s nikada riješenim pitanjem transporta, oko kojeg smo se sve do sada morali snalaziti kako znamo i umijemo – kazao je u uvodu ravnatelj CK Makarska Gloryan Grabner, navodeći kako su se čepovi sakupljali u brojnim vrtićima i osnovnim školama, ali zbog neriješenog pitanja transporta do sada nisu bili polučeni rezultati kojima su se organizatori akcije nadali. – Pokušavali smo dugo doskočiti ovom problemu i na kraju svega se rodilo rješenje kojeg vam predstavljamo. Tvrtka Ricardo d.o.o. omogućila nam je da čepove transportiramo direktno iz Makarske u Osijek, do tvornice Drava International kojima su čepovi zapravo sirovina za proizvodnju. Kada se prevezu do Osijeka, tamo će ih izvagati a protuvrijednost u novcu ide dirrektno Udruzi oboljenih od limfoma i malignih bolesti. Veliko hvala Dariu Majiću iz tvrtke Ricardo , koji nam je kazao da se samo trebamo javiti kada bude trebalo prevesti čepove u Osijek,izuetno nam je pomogao – kazao je djelatnik i edukator u CK Makarska Miroslav Dudaš.

Veliku pomoć pružila je i Luka Ploče, koji su omogućili da Crveni križ dobije veliki brodski kontejner koji je, kažu, jučer postavljen „u rupi“ na Dugišu i u kojeg će se skladištiti čepovi koje građani Makarske donesu – ili tamo, ili direktno u ured Crvenog križa Makarska. – U našem je gradu bio problem sa skladišnim prostorom. S lukom Ploče obavili smo valjda stotinjak razgovora u protekla tri mjeseca, oni su nam ponudili donaciju brodskog kontejnera i neizmjerno im hvala što smo to uspjeli realizirati. Kontejner je, kao što smo naglasili, jučer spušten na lokaciju na Dugišu zahvaljujući dogradonačelniku Draženu Nemčiću koji je dao odobrenje i bez kojeg se u konačnici ništa od ovoga ne bi moglo realizirati do kraja – dodao je Dudaš.

Oglas

Današnjoj tiskovnoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Crvenog križa iz Vrgorca (Tina Jelavić), zatim Pavao Bonačić-Proti i Mate Mladina iz CK Brač kao i ravnatelj CK Imotski Darko Karin, te zamjenik gradonačelnika Makarske Dražen Nemčić.

O.F. / D.A.

Zahvale Crvenog križa Makarska
Glavni krivci što smo uspjeli ovaj projekt izrealizirati i izvući do kraja su :

Šjor Emil Vibović – predsjednik Udruge oboljelih od limfoma i leukemije , koji nas je uputio u sve potrebe I probleme udruge u Čakovcu.

Šinjorina Tanja Brković – Drava Internacional – OSIJEK ; Tvornica za preradu pl. čepova, kojima su oni jedna od glavnih sirovina. Otkupna cijena u dogovoru sa Udrugom se uplaćuje na račun Udruge koji ta sredstva koriste u pomoći kod liječenja djece i roditelja oboljelih od limfoma i leukemije .

Šjor Dario Majić – Direktor Transporta i prodaje – auto prevoznik Ricardo d.o.o. ZAHVALJUJUĆI njima i njihovoj donaciji, uspjeli smo osigurati prijevoz direktno iz Makarske prema Osijeku i to šleper. Što reći na njihovoj donaciji – NEPROCJENJIVO. Koju poruku poslati osim HVALA u ime onih kojima će to pomoći …

Šjor Ivor Gavrilović – Naturalis d.o.o Priroda izvorska voda Cetina. Njihovom donacijom su nam omogućili da svaka posuda za skupljanje čepova bude standardizirana odnosno da bude GALON od vode. Komada – koliko nam treba kada je humanitarna akcija u pitanju. Što reći – NEPROCJENJIVO. Uskoro ćemo ih imati i podijeliti.

Luka PLOČE d.d. – je donirala skladišni prostor odnosno brodski kontejner. Predsjednik Uprave Hrvoje Livaja, direktor operative Ante Radaljac i direktorica Luke Šped – Natalija Petrović – su nadljudskim naporima, kroz šumu birokracije, a za eko humanirani projekt koji će pomoći Udruzi oboljelih od limfoma i malignih bolesti – omogućili ovu donaciju. VELIKO HVALA u ime svih kojima će ovo pomoći jer što drugo reći kada Vam netko – reparira, oboja, pripremi, riješi administraciju i donira jedan tako vrijedan segment ove priče – HVALA

Također su projekt podržali : Grad Makarska, Konzum, autoprijevoznik Ricardo d.o.o, luka Ploče, Naturalis d.o.o – Prirodna izvorska voda Cetina , mnogi vrtići i osnovne škole, Drava Internacional te krajnji korisnici ovog eko-humanitarnog projekta , Udruga oboljelih od limfoma i leukemije u Čakovcu.