Projekt uređenja plaže ispod hotela “Romana” definitivno je izazvao buru u javnosti u kojoj se daju čuti i komentari kako se zapravo radi o devastaciji. Iako je projekt tek sad počeo pokazivati u kojem smjeru ide, kad su građani napokon vidjeli dokle se proteže gradilište, treba reći da se zapravo ne radi o novom projektu. Projekt je naime star četiri godine.

Kako bi mogla realizirati ove radove, odnosno ishoditi dozvole, Romana d.o.o. je prije dvije i pol godine dobila koncesiju na plažu i akvatorij zapadno od hotela površine oko 7800 četvornih metara, što je bila novina u odnosu za plažu kod Bube, za koju su već ranije imali koncesiju.

Tim je povodom Slobodna Dalmacija istraživala 2018.godine za kakav je projekt “Romana” tada pripremala teren, budući je bilo poznato da je bivši vlasnik, današnji voditelj projekta Marinko Sulić, pregovore oko intervencija u ovaj prostor započeo za vrijeme dok je gradonačelnik bio Tonći Bilić.

Oglas

U svakom slučaju, svaka zapreka za realizaciju ovog projekta pala je kada je dobivena nova koncesija, zajedno sa starom površine 18.000 kvadrata, a za to su suglasnost dali i sadašnja vlast na čelu s Jurom Brkanom i SDP u opoziciji. Naime, županijski vijećnik Igor Batošić (SDP) tada je rekao kako je vjerovao da se radi o dobrom projektu o čijoj se koncesiji raspravljalo na županijskoj skupštini. – Gradonačelnik je rekao da je to prihvatljiva opcija i da je bolje nego da stoji neiskorišteno, ali ne znam više o tom projektu, nisam došao do podataka da vidim o kakvom se projektu radi. Nisam inzistirao na pojedinostima koji su već dogovoreni između “Komunalca” i “Romane” – kazao je tad Batošić.

– Ne znam zbog čega se digla takva halabuka oko izvrsnog projekta uređenja plaže ispred sadašnjeg kompleksa i budućeg hotela “Romana” s 4+ zvjezdice, prvog hotela brenda lti u Hrvatskoj, a koji će realizirati grupa DER Touristik Hotels (DTH) i društvo “Romana” d.o.o. Projekt je javno izložen ispred “Romane”, a plaža će biti uređena kako i priliči takvom hotelu. – rekao je tad Jure Brkan.

– Za projekt plaže ispred Romane dobili smo politički koncezus na međustranačkom vijeću dok je SDP bio na vlasti – naveli su u odgovoru iz hotela “Romana” još 2018.

Iako se radi se o projektu iz 2016.godine, isti je izmijenjen jer je nasipanje trebalo “ići” oko 50 metara u more, za što nisu dobili zeleno svjetlo od ondašnje gradske uprave na čelu s Tonćijem Bilićem.

– Tek kada nam je Sulić, a bilo je to prije manje od dvije godine, prezentirao cijeli projekt koji su izradili poznati projektanti, uvidjeli smo da je uistinu vrhunski, te da će plaža biti nasuta žalikom, da će se sagraditi još jedno pero kako valovi ne bi povukli pijesak u more, a tu su još i vrlo kvalitetne ležaljke te suncobrani, kao i sadnja novih stabala, baš kako priliči luksuznom hotelu. Zapravo, Sulićeva želja bila je napraviti malu Ibizu s dnevnim i noćnim događanjima, a ne Ultru, kako se tada govorilo, jer je poznata struktura gostiju “Romane”, rekla je tada za Slobodnu bivša dogradonačelnica Lori Veličković.

Projekt kojega su Ibizom tada nazivali i pozicija i opozicija sve je bliže realizaciji, a prva faza bi se trebala završiti do ovog ljeta.

M. D. /foto M. D.