Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš uz nazočnost župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića. otvorit će večeras u 19 sati prostore nove hemodijalize u Makarskoj.

Hemodijaliza u Makarskoj je pokrenuta 19. svibnja 1990. godine zahvaljujući velikoj angažiranosti doktora Petra Milinovića i od tada se nalazi u dosadašnjim, podrumskim, prostorima. U ovih 30 godina postojanja hemodijalize u Makarskoj, ista je jednom proširena radi povećanja broja pacijenata, a sada se sele u potpuno nove prostore u prizemlju zgrade, koji zadovoljavaju ne samo standard već su najbolje što se danas može osigurati u liječenju hemodijalizom.

Uz sam prostor važno je istaknuti dvostupanjsku reverznu osmozu koja daje dodatnu sigurnost kao i centralnu toplinsku dezinfekciju čitavog sustava pripreme i razvoda vode. Ukupno ulaganje je u iznosu od 6,5 milijuna kuna putem decentraliziranih sredstava.

Oglas

Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije trenutno skrbi o 109 pacijenata na hemodijalizi na 6 lokacija (Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar), a od toga u Makarskoj o 16 pacijenata. U zadnjih 30 godina na hemodijalizi u Makarskoj je liječeno 1415 pacijenata od kojih je 26 prošlo i postupak transplantacije bubrega, a godišnje se obavi između 2600 i 2800 postupaka kronične hemodijalize.
M D. /foto D. A.