Odustaje se od provedbe probne državne mature u proljeće 2021. godine za učenike trećih razreda srednjih škola, što je trebalo biti svojevrsno predtestiranje i priprema te generacije koja 2022. godine kao prva treba polagati “novu” državnu maturu, to jest redizajniranu maturu u skladu sa sadržajima kurikularne reforme, piše Slobodna Dalmacija.

Tu su informaciju potvrdili u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnjoj ustanovi za provedbu državne mature.

Iako su i NCVVO i bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još početkom ove školske godine najavljivali probnu maturu za tu generaciju kao gotovu stvar, pa je čak bio razrađen koncept prema kojemu će oko 37 tisuća ovogodišnjih trećaša iz srednjih škola na probnoj maturi polagati hrvatski jezik i matematiku, a od izbornih predmeta fiziku ili likovnu kulturu – od toga neće biti ništa, piše splitski dnevnik.

Oglas

Podsjetimo, dio učenika ovogodišnjih trećih razreda, i to iz 26 srednjih škola, u prvom i drugom razredu srednje škole školovao se prema eksperimentalnom programu kurikularne reforme, odnosno Škole za život.

Ostatak generacije u te je dvije godine nastavio prema starim programima, da bi se svi oni ove godine u trećem razredu “spojili” i obrazovanje nastavili prema novim kurikulumima, upravo kako bi svi 2022. godine polagali istu državnu maturu.

Umjesto da se za nju pripreme na probnoj maturi 2021. godine, sada se od toga odustaje, čemu je s jedne strane očigledno “presudila” pandemija korone, ali i drugi razlozi – piše Slobodna Dalmacija.

M. D.