Ukupna imovina 95 otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS) na kraju veljače ove godine iznosila je 18,97 milijardi kuna, što je gotovo ista vrijednost kao i u veljači prošle godine, s rastom od 0,3 posto. Na kraju 2021. godine preko 230 tisuće hrvatskih građana imalo je udjele u UCITS fondovima. Prosječno ulaganje građana u UCITS fond premašuje 60 tisuća kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na kraj 2020. godine.

Prema redovnoj analizi Europskog udruženja upravljanja imovinom (EFAMA) za siječanj, ukupna neto imovina UCITS fondova iznosila je 13.525 milijardi eura i u odnosu na prosinac 2021. smanjena je za 3,1 posto. Prema podacima EFAMA-e, najveći dio imovine odnosno 44 posto nalazi se u dioničkim fondovima, 25 posto je u obvezničkim, 18 posto u mješovitim, 11 posto u novčanim te 3 posto u ostalim.

Za razliku od prosjeka europskih zemalja, u Hrvatskoj je struktura ukupne imovine UCITS fondova nešto drugačija. Najveći dio imovine, 69 posto, nalazi se u obvezničkim fondovima, 11 posto u dioničkim, 13 posto u ostalim i 7 posto u mješovitim.

Povodom današnjeg Svjetskog dana investicijskih fondova predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK Hrvoje Krstulović istaknuo je da je investicijski fond financijski proizvod namijenjen širokom krugu građana kako bi već od mlađih dana učinkovito upravljali svojom štednjom.

„Fond omogućava jednostavan pristup svjetskim tržištima kapitala uz profesionalno upravljanje imovinom fonda. Većina kućanstava u razvijenijim zemljama Europe, a pogotovo SAD-a ili Velike Britanije, dugoročno štede redovitim mjesečnim uplatama u investicijske fondove, tj. putem investicijskih planova. Također startup poduzeća u investicijskim fondovima mogu imati i financijsku i savjetničku podršku u realizaciji svojih poslovnih ideja. Strastveni smo oko našeg posla i doprinosa koji pružamo,“ napominje Krstulović.

„S ciljem povezivanja financijskih institucija i gospodarstvenika, HGK organizira različita događanja kako bismo otvorili komunikaciju i pronašli najpovoljnija rješenja za financiranje poslovanja i razvoja gospodarstva. Alternativni investicijski fondovi u tom segmentu imaju značajnu ulogu te očekujemo njihovu veću afirmaciju u budućnosti i rast njihovih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo,“ rekao je potpredsjednik HGK Tomislav Radoš.

MD/foto: ilustracija