Makarski gradonačelnik Zoran Paunović i zamjenica Antonia Radić Brkan danas su održali prvi u nizu brifinga s novinarima koje namjeravaju prakticirati jednom tjedno. Danas su glavne teme bile, kako su oni istaknuli, gorući problemi s kojima su se najviše bavili protekli tjedan, a to je nepoštivanje Odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova, te priprema turističke sezone.

Buka na gradilištima je, naime, veliki problem, no činjenica je da su neka gradilišta legalno i opravdano izuzeta od spomenute zabrane. Riječ je  javnim radovima na devet lokacija koji imaju suglasnost za izvođenje do dogovorenih datuma. Radi se o izgradnji zapadnog kraka Šibenske ulice, te rekonstrukciji istočnog kraka ove ulice s rokom 15.7., uređenju pothodnika na D8 (Napoleonov spomenik), gdje je rok 23.lipnja, te rekonstrukciji Trga PPN Kobac, s rokom 24.lipnja.

Nadalje, rekonstrukcija boćališta i izgradnja dječjeg parka na Zelenki ima zeleno svjetlo do 11.lipnja za radove, mrtvačnica u Velikom Brdu mora biti završena do 29.srpnja, a izgradnja dječjeg vrtića na Zelenki do kraja godine. Pješačka staza od križanja Splitske sa županijskom cestom do Zadarske je trebala biti završena prije dva dana, a sanacija dijela Zadarske do 21.lipnja.

Oglas

Naime, sva ova gradilišta mogu biti otvorena i van roka u kojem su građevinski radovi zabranjeni, a to je zato jer se po Zakonu o gradnji “veto na gradnju” ne može odnositi na gradnju objekata od interesa RH.

– Problem je u tome što ovo koriste i drugi, privatni investitori na koje ovom prilikom apeliramo da poštuju gradsku odluku. Također apeliramo i na građevinare da do srijede završe radove jer ćemo u protivnom biti primorani pribjeći oštrim mjerama, a to je moratorij na gradnju, upozorili su gradonačelnik Zoran Paunović i dogradonačelnica Radić Brkan.

Istaknuli su da će uslijediti ova mjera ukoliko redari u svojim ophodnjama utvrde da se zabrana krši, što je već godinama postala praksa. Ispuštanje rješenja i kazni nije se, kako dobro znamo, pokazalo kao djelotvorna, nego više iscrpljujuća i beskonačna metoda koja investitorima i građevinarima nije predstavljala ozbiljnu prijetnju.

Na koji način bi se primjenjivao moratorij nije pojašnjeno, no rečeno je kako pritužbe gostiju na buku mogu poništiti sav trud oko turističke sezone, kao što bi obustava gradnje negativno utjecala na investicije i protok novca u gradu.

Inače, makarska je odluka jedna od rigoroznijih na obali, no osim što lijepo izgleda za jedan turistički grad koji vodi računa o miru i poštedi od buke strojeva, nije se pokazala u istoj mjeri učinkovita.

Ivona Ćirak /foto O.Franić