Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Podgora naći će se i jedna osobito zanimljiva točka – Odluka o potpori za novorođenu djecu. Podsjetimo da Općina Podgora već neko vrijeme izdvaja lijepi iznos od 7500 kuna za prvorođeno dijete, te istu cifru za drugo dijete, dok se za treće dobiva 17.500 kuna i za četvrto 22.500.

Međutim, do sada u odluci nije bilo navedeno da potporu može dobiti itko osim roditelja djece, što je nova vlast odlučila izmijeniti. Uveli su mogućnost primanja potpore i za posvojenu djecu, pa ako, primjerice, obitelj ima dvoje djece te usvoji još jedno, dobit će 17.500 kuna podijeljeno  u obrocima. Također se vodilo računa i o samohranim roditeljima.

– Na ovu ideju ponukala me vijest da su dječji domovi prepunjeni u vrijeme korone. Zašto je to tako, ima li veze s nemogućnošću da se skrbi o djeci, ne znam, ali me je duboko potreslo. Uvjeti u dječjim domovima su teški i stoga želimo olakšati onima koji žele usvojiti dijete, kako bi bili ravnopravni, objasnila nam je načelnica Petra Radić.

Još jedna izmjena u odluci tiče se kriterija koji su postroženi. Naime, nije tajna da dosta korisnika potpore ne živi na području općine Podgora, pa je načelnica odlučila uvesti neke nove kriterije kako bi se demografska mjera koristila točno  tamo gdje je potrebna.

– Naravno da je svako dijete jednako, ali riječ je o demografskoj mjeri kojom želimo potaknuti ostanak ili povratak na područje općine. Stoga će se iznosi isplaćivati u obrocima te ćemo postaviti nove uvjete. Ako budemo u mogućnosti, radije ćemo podignuti iznose i isplatiti ih točno tamo gdje treba, kazala je načelnica.

O odluci će se glasati na današnjoj sjednici koja počinje u 16:30.

Ivona Ćirak /foto