Ministar zdravstva Vili Beroš  je u nedjelju ujutro potvrdio vijest o mobilizaciji zdravstvenih djelatnika zbog epidemije koronavirusa, a sve u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i to po članku 197., u kojem se navodi:

“U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i njihovih radnika te privatnih zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji u mreži javne zdravstvene službe, dok te okolnosti traju.”

U ministrovu dopisu stoji i da je donio “odluku o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe”.

Oglas

Što to točno znači, za Slobodnu Dalmaciju je objasnio dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva u vrijeme Domovinskog rata, koji je posegnuo za istim zakonskim alatom.

– Ovo je drugi put da se proglašava mobilizacija zdravstvenih djelatnika. Ja sam sa svojim suradnicima tu mobilizaciju, koja je praktički radna obveza, donio kada je broj ranjenika u ratu prelazio njih 100 po danu. Donio sam i mjeru da liječnici ne smiju napuštati teritorij Republike Hrvatske. Jer i jedan liječnik u kriznim situacijama može spasiti stotine života. A suština našeg poziva je pomoć bolesnicima i biti na raspolaganju društvu kada je to najpotrebnije – kaže dr. Andrija Hebrang, koji je dodao da je i ovo danas jedna vrsta ratnog stanja, no rata s virusom kojeg svi moramo ozbiljno shvatiti, te zbog čega svi zdravstveni djelatnici ne smiju odbiti naredbu ministra i drugih rukovoditelja o rasporedu na druga radna mjesta ili promjeni radnog vremena. Hebrang je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju ministra Vilija Beroša pohvalio dobro nošenje u ovoj kriznoj situaciji.

– Dobro je učinio što je na vrijeme proglasio mobilizaciju. Ta odluka je predviđena u Zakonu i pruža dobre mehanizme za aktivni zdravstveni odgovor u krizi. Važno je napomenuti da su odlukom ministra obuhvaćeni i svi medicinari u privatnom sektoru koji rade u javnom zdravstvu. Dakle, primjerice specijalisti, obiteljski liječnici i sestre koji imaju ugovore s HZZO-om ne smiju odbiti preraspored i na njih se odnosi ova mobilizacija, tj. radna obveza. Ministar će novim aktima točno odrediti protokole postupanja – kaže Hebrang.

l Dragomir Petric, bivši ravnatelj županijskog Doma zdravlja, pojašnjava odluku ministra i protokol koji bi mogao uslijediti.

– Ovo je bilo očekivano za nedajbože situaciju kakva je, recimo, u Italiji. Posao je ministra organizirati posao i u redovnim, ali i kriznim vremenima. Ako se epidemija radikalno proširi, onda će se na temelju ove odluke i drugih akata koji će uslijediti ravnatelji bolnica i drugih ustanova u našoj županiji izvršiti preraspodjelu radnih mjesta, dežurstava, tehnike…

Nema godišnjih, slobodnih dana, sve se to otkazuje, i liječnici i sve osoblje moraju biti na raspolaganju kriznim stožerima. Svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti također su obuhvaćeni ovom odlukom. U nekim gradovima više nema liječnika domova zdravlja, nego su to zakupci prostora, dakle privatni ugovorni liječnici, na koje se također odnosi ova mobilizacija – pojašnjava Petric.

I drugi liječnici pozdravljaju odluku ministra Beroša.

– To znači da nam je, ako se situacija dodatno zakomplicira, praktički uvedena radna obveza. Ali ovo je očekivan potez ministra i ja ga kao liječnik pozdravljam. Ovo se ne treba shvatiti kao dizanje panike, nego je mjera predostrožnosti koja se trebala donijeti kako bi se mogli koristiti zakonski i drugi alati u borbi protiv epidemije. Slične odluke su se donosile i u ratu i ovo nije ništa novo. Ova odluka ne bi trebala uznemiriti, nego upravo suprotno – smiriti javnost jer se koriste pravi alati u borbi protiv koronavirusa – kaže za Slobodnu jedan visokopozicionirani zagrebački liječnik, te otkriva i da su dokument s odlukom ministra dobili svi ravnatelji bolnica i drugih ustanova u sustavu zdravstva.

Liječnici  navode da medicinsko osoblje može, ako to krizni stožeri odluče, očekivati prebacivanje s jednog na drugi odjel ili na drugu lokaciju, modificirano radno vrijeme i rad vikendima. No dodaju i da situacija još nije tako kritična, te da je ova ministrova odluka donesena kao mjera opreza i da će prava mobilizacija medicinskog osoblja nastupiti ako se virus radikalno proširi zemljom – piše Slobodna Dalmacija.

M.D.