Noćas oko 3 sata pukla je cijev u ulici Ante Starčevića, točnije, na križanju kod trgovačkog centra Sv.Nikola, a kako doznajemo od Ivice Nuića, direktora Vodovoda, voda je ubrzo zatvorena u krugu od hotela Meteor do Molizanskih Hrvata. Naknadno je minimalizirana zona u kojoj je ograničena opskrba vodom na Duminu Ledinu gdje je građanima omogućeno preuzimanje vode kod vatrogasaca.

– Od puknuća cijevi je napuhnut i asfalt te je najprije trebalo detektirati kvar. Djelatnici Vodovoda su našli mjesto puknuća i promijeniti će što veći dio cijevi kako bi se voda mogla što prije pustiti. To će biti tijekom dana, kazao nam je Nuić.

Do puknuća je, kako veli, došlo naprosto zato jer su cijevi stare. Koliko su točno stare na ovom dijelu, nije poznato, ali Nuić ističe kako posebno u starijim dijelovima grada imamo infrastrukturu staru “100 godina” kolokvijalnim rječnikom. No ni doslovno nismo daleko od istine jer su cijevi na nekim dijelovima stare i po 80 godina.

– Kad god je nekakva rekonstrukcija ceste mi nastojimo mijenjati i cijevi kad je cesta već raskopana, ali to nije uvijek moguće. Sjećate li se kad su se mijenjale cijevi na Kačićevom trgu? Ne, jer je to bilo jako davno. Ono što mi trenutno radimo jest da radimo na oknima, to je prva faza u sprječavanju gubitaka. Grad dijelimo na zone i znat će se koliki je protok vode, a samim time se smanjuje mogućnost pucanja cijevi, objašnjava Nuić.

Na pitanje ima li puknuće ikakve veze s prenapregnutom infrastrukturom odvraća kako to nije u korelaciji. – Cijevi jednostavno pucaju jer su stare, to nema veze jedno s drugim i događa se. Neugodna je situacija, ali radimo maksimalno da se što prije pusti voda, kazao je direktor Vodovoda.

Inače, zakupci u Sv. Nikoli žale se na nesnosan smrad te upozoravaju na pucanje kanalizacijske cijevi u Ulici kralja Petra Krešimira. – Je li ovo početak prsnuća cijele infrastrukture, što nas čeka ovu sezonu, a kamoli u budućnosti, ne želimo ni misliti. Gradi se, a cijevi su u ovakvom stanju, kaže nam jedna od korisnica prostora.

Ivona Ćirak /foto O.F.