Smjena Stjepana Zelića, predsjednika Upravnog vijeća Gradskog sportskog centra, objavljena danas u emotivnom statusu gradonačelnika Zorana Paunovića, pukla je poput prave političke bombe. Nisu, naime, prošla ni 24 sata od izbora Joška Kosovića za ravnatelja Sportskog centra, a Paunović se odrekao prvog čovjeka Upravnog vijeća, onoga kojega je upravo on postavio na to mjesto. Jasno, Zelić se tu ne bi našao da nije osvojio jedan mandat u Gradskom vijeću i da nije pokazao spremnost za koaliranje sa SDP-om. Zelić je tražio, Paunović dao – po dva mjesta u odborima i vijećima – Zeliću kao nositelju liste i Juri Pribisaliću kao drugom s liste Ajmo Makarska.

I sad – nakon što je posao s natječajem i izborom HDZ-ovog ravnatelja ionako gotova stvar – gradonačelnik miče Zelića i postavlja svog čovjeka, Matu Leticu. Kako je naveo u razlozima, za to se odlučio zbog “zakulisnih igara i političke trgovine”, te “igrokaza na Gradskom sportskom centru”, misleći pritom na imenovanje Kosovića ravnateljem GSC-a.

Što je posrijedi i zašto se gradonačelnik tako naprasno i reklo bi se ljutito odlučio na ovaj čin, riskirajući pritom ono najsvetije, stabilnost koalicije?

Oglas

Kako neslužbeno doznajemo,  a to se iz ovog čina dade i naslutiti, za jučerašnji je sastanak Upravnog vijeća GSC-a očito postojao plan. Zelić ga po svoj prilici nije ispoštovao, glasujući po svome, jer ne postoji nijedan drugi razlog zašto bi ga Paunović nakon toga smijenio.

Pitanje je što je bio dogovor. Kako smo neslužbeno doznali iz krugova bliskih SDP-u, Luciano Protrka nije zadovoljio uvjete. Naime, kako smo već pisali, statut je u dijelu izbora ravnatelja mijenjan 2018.godine i tada je propisano da ravnatelj mora imati pet godina rada u struci, od čega najmanje dvije na rukovodećim poslovima. Protrka je bio voditelj dviju poslovnica i ima lijepi staž, no očito postoji “kvaka” s definiranjem struke. Naime, u natječaju, rađenom po statutu, nije uopće propisano koja je struka, no po svemu sudeći se radi o struci s kojom bi bio na rukovodećim poslovima, a Protrka je prof.geografije i geologije. Drugi kandidat je Vedran Šimić koji je, kako doznajemo, zadovoljio uvjete. Dipl.pravnik, poduzetnik, bivši sportaš i kapetan RK Osejava. Njegov je plan aktualna vlast odabrala iz razloga što se “nije bazirao na financiranje iz gradskog proračuna” nego je u svojem programu, kako doznajemo iz krugova bliskih vlasti i upravnom vijeću, “obuhvaćao elemente samostalnog generiranja prihoda”.

Inače, propozicijama natječaja obično se navede smjer koji se traži, no u ovom slučaju toga nije bilo, pa je Kosović, zadovoljivši uz iskustvo vođenja sportske ustanove i onaj treći uvjet dokazanih organizacijskih sposobnosti u djelatnosti sporta,  predstavljen kao najbolji kandidat.

Za njega su se podigle tri ruke, od kojih je jedna nesumnjivo Zelićeva.

Ako izbor Kosovića nije bio plan, jer se očito računalo na Zelićevu ruku, što je onda bio plan vladajućih?

Prva opcija je da je plan bio glasati za kandidat koji nije Kosović. A druga opcija je bila ostati suzdržan, poništiti natječaj, raspisati ga ponovno pod drugačijim uvjetima i izabrati nekog drugog, a ne Kosovića.

Zelić je očito glasao mimo plana ili očekivanja. Iz Paunovićeve izjave da se iščitati da je “netransparentno raspisan natječaj” orkestrirao sam ravnatelj, no je li tako uistinu bilo, ne znamo. Zeliću smo, naime, poslali par pitanja i zamolili ga da da izjavu, no odgovor nismo dobili, barem ne još. Pitali smo ga i je li točno da je za vrijeme svojeg odsustva iz grada ravnatelju dao svoj potpis na sazivanje Upravnog vijeća.

U svakom slučaju, Kosović je danas u svojoj izjavi našem portalu zadovoljno kazao kako je gradonačelnik očigledno održao obećanje da će zadržati ljude koji su pokazali rezultate, neovisno o političkoj pripadnosti. No gradonačelniku HDZ-ov Kosović, jasno je sad kao dan, ako nekome nije bilo jasno i ranije, nije bio opcija.

Ljulja li se zbog ovog skandala koalicija, posve je opravdano i razumno pitati se. Jer Zelićeva ruka SDP-u je bila sve. Bez njegove ruke, s obzirom na nestalnost i ad hoc glasanje NLO-a, SDP nema vlast u Gradskom vijeću.

Samim time, nijedna odluka neće proći, ili neće proći baš svaka odluka, i ne, neće proći glatko čak i ako prođe. A gdje je tek proračun, čije bi neizglasavanje moglo dovesti grad do pucanja, a Gradsko vijeće raspustiti.

Može li se takvo što očekivati? NLO koristi svaku priliku da kritizira vlast i bilo bi iluzorno očekivati da će se nakon svega prikloniti SDP-u i koalirati.

Bez sumnje nas stoga čeka vrlo zanimljiva jesen. Gotovo pa se može čuti zadovoljni hihot HDZ-a čiji vijećnici po svoj prilici jedva čekaju novo Gradsko vijeće. Gradsko vijeće koje će jasno pokazati gdje je tko.

A Paunović možda i nije reagirao toliko ishitreno kao što se čini. Možda je Zelićeva samostalna odluka samo uvertira u neke nove vjetrove, pa je gradonačelnik samo zaključio da ionako nema što izgubiti?

Kako par redaka gore rekosmo, samo na manje iritantan način, vrijeme će pokazati.

Ivona Ćirak / foto MD