Pulmologinja Dragana Jovanović kaže da oporavak od covida-19 može trajati i do šest mjeseci. Liječnica je napomenula da se takvo stanje javlja uglavnom kod pacijenata koji su imali teži oblik bolesti i bili su hospitalizirani – piše N1.

Dugotrajni covid-19, ukazuje ona, zahtjeva liječnički nadzor i redovnu kontrolu.

Jovanović napominje da nije rijedak slučaj da kod pacijenata koji su imali težak oblika korone, rezultati analiza krvi mjesecima odstupaju od uobičajenog, prenosi Nova.rs.

Oglas

“Oni koji su imali teži oblik covida i po nekoliko mjeseci mogu osjećati otežano disanje, nedostatak zraka, kašalj, malaksalost i umor“, kaže Jovanović.

Neki od simptoma koji se mogu javiti nakon preležanog covida-19 su i depresivno ponašanje, pa i djelomičan gubitak pamćenja. Takvi problemi javljaju se kod 15-20 posto onih koji preleže covid-19.

“Događa se da su ljudi zbunjeni, da se ne mogu sjetiti neke riječi. Događa se i depresivno ponašanje, što nije klasična depresija. Ipak, to je sve privremeno”, kaže Jovanović.

Ona napominje da bi pacijenti koji su imali teži oblik covid-19, trebali ići kod liječnika barem na dva mjeseca, a oni koji su bili intubirani i na mjesec dana.

Preporuka za sve one koji osjećaju posljedice dugotrajne bolesti jest da rade blage vježbe, do ivice zamaranja. Treba izbjegavati ležanje na leđima i spavati na boku – piše N1.
M.D. / ilustracija: Pixabay