Pustolovni turizam je segment turizma koji zadnjih deset godina ubrzano raste svugdje u svijetu, a Splitsko-dalmatinska županija ima prirodnu osnovu i veliki potencijal za njegov još veći razvoj. Kako bi se taj potencijal u što većoj mjeri razvio a problematika struke zajednički i sustavno razvijala, pri HGK Županijskoj komori Split djeluje Sekcija Zajednice pustolovnog turizma, na čijoj je sjednici bilo riječi o mogućnostima i smjeru razvoja aktivnog turizma u županiji te posebno Akcijskom planu za njegov razvoj – piše HR Turizam.

“Organiziranje članica u strukovna tijela HGK pravi su primjer, kako kroz komorski okvir naše tvrtke mogu zajednički utjecati na izmjene budućih planova i propisa, kako bi oni bili što više u skladu s potrebama struke i stanjem na terenu”, rekla je koordinatorica za turizam HGK – Županijske komore Split, Nataša Bušić.

Iskustva koja su poduzetnici razmijenili bit će itekako važna za županijski Akcijski plan za razvoj aktivnog turizma. Naglašeno je da pustolovni turizam, čije su mogućnosti za razvoj velike u različitim dijelovima županije, od mora do planina, donosi dodanu vrijednost za turizam, a posebno je značajan za ruralne krajeve, gdje se razvija usporedno s ruralnim turizmom.

Oglas

“Dobro je da je Akcijski plan u izradi, održavaju se sastanci i razmjenjuju informacije te očekujemo kako bi on uskoro mogao biti gotov. Najveća specifičnost i prednost ponude pustolovnog turizma je što možemo raditi cijelu godinu i produžiti sezonu. Ciljevi naše Sekcije su ponuditi sve što gosti traže i maksimalno iskoristiti pogodnosti ovog našeg područja. Također nam je važno da naši prvi suradnici, predstavnici smještajnih kapaciteta, prepoznaju važnost ove ponude i pronađu svoj interes u povezivanju”, rekla je predsjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma ŽK Split, Iris Prebeg.

Do sada se radilo na cikloturizmu, stazama, a ono što se dalje očekuje su naše planine, hiking, penjanje, ali i ostale aktivnosti. Prebeg je navela primjer dviju ferata, s kojima se krenulo u zadnje dvije godine, a radi se o ekstremnim planinarskim putevima opremljenim sajlama, lancima i sl. koje izazivaju jako veliko zanimanje i isključivi su razlog dolaska nekih turista.

Akcijski plan aktivnog turizma za područje Splitsko-dalmatinske županije izrađuje Institut za turizam za naručitelja Turističku zajednicu Splitsko-dalmatinske županije.

Veliki potencijal za razvoj pustolovnog i općenito outdoor turizma ima i Imotska krajina, a udruživanje lokalnih zajednica u zajedničku Turističku zajednicu Imota omogućava im još bolje iskorištavanje tog potencijal.

“Prošle smo godine napravili 14 biciklističkih staza, gotovo 400 km po cijeloj krajini, a sada radimo Geo park zajedno s Parkom prirode Biokovo. Potencijal je ogroman i mislim da ćemo idućih godina bilježiti značajan rast pustolovnog turizma”, rekao je predsjednik Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat. Inače, na području TZ Imota je u prošloj godini zabilježeno 24% više dolazaka i 30% više noćenja u odnosu na do tada rekordnu 2018. godinu.

M. D.

Originalni tekst pročitajte OVDJE