U restoranu Peškera jučer je održan turistički skup u organizaciji Predraga Aranđelovića Pece, vlasnika turističke agencije “Peca Tours”, a tema je bila priprema turističke sezone odnosno nužno ublažavanje mjera prema trećim zemljama odakle nam dolazi dio turista.

Tim su povodom u Makarsku stigli gosti iz Srbije, točnije, općine Kula, a predvodio ih je predsjednik Strahinja Paravinja, zamjenik Valka Koralj sa suradnicima, dok je u delegaciji bio i Jozef Soldo, vlasnik “Titel prevoza”. Susretu se odazvao i gradonačelnik Jure Brkan koji je posjetio skup i saslušao iznesene probleme, obećavši pomoć, a bili su i Tonći Lalić ispred TZ-a Makarska, Ivo Mravičić, direktor TZ-a Tučepi i Davor Andrijašević, direktor TZ-a Gradac.

– Danas je veliki dan za Makarsku rivijeru kao destinaciju, doputovao nam je i dogradonačelnik Kule, i predsjednik Gradskog vijeća Kule i jedan od vodećih turoperatora u Srbiji, a doveli smo  i televiziju Mađarske i Televiziju Novi sad; svi su oni došli da vide kako ih čekamo i kako ćemo ih dočekati ove godine. Namjera nam je ukazati na probleme koje moramo riješiti u narednih 15 dana. Radi se o tome da treba pustiti djecu do 16 godina bez vakcine, i da se ne traži 100-postotna uplata smještaja za goste iz trećih zemalja. U tome nas je podržao i gradonačelnik Jure Brkan koji će to prenijeti državnom tajniku Tončiju Glavini i premijeru Andreju Plenkoviću. Naši gosti čekaju, oni su spremni i doći će već sutra, preksutra, samo trebalo riješiti što prije probleme, ispričao nam je organizator Aranđelović Peca.

Oglas

Marta Bulatović, direktorica turističke agencije Titel prevoz kazat će kako 16  godina surađuju s Peca Toursom te podsjeća kako su lani ostvarili 25 posto u odnosu na 2019.godinu, i to zahvaljujući činjenici da u Vojvodini imaju dosta državljana s dvojnim državljanstvom.

– Ove su nam godine problem djeca između 7 i 16 godina koja nisu cijepljena, i koju roditelji ne žele izlagati traumi PCR testiranja, a i veliki je trošak. Treba im dozvoliti da putuju s roditeljima bez testiranja. Također treba olakšati graničnu proceduru. Ove je godin unaprijeđena procedura Enter Croatia pa će se moći vidjeti i potvrda o cijepljenju. Važno je olakšati jer nas je 9 stajalo sat vremena na granici, a zamislite kako je kad imate autobus od 50 turista. To će ljude odvraćati od putovanja, upozorava Bulatović. tueisttičke agencije Titel Prevoz

Davor Andrijašević, direktor TZ Gradac u kojemu značajan dio čine turisti iz BiH, koje također zahvaćaju postojeće mjere prema trećim zemljama, kaže kako se jesmo dobro pripremili, no da će sve ovisiti o mjerama koje proglasi RH i nadležne zdravstvene institucije.

– U ovom trenutku postoje određene tegobe u smislu ulaska u Hrvatsku  iz trećih zemalja, a isto tako treba reći da su to nama značajni gosti po broju noćenja i dolazaka. No za vjerovati je da će se tijekom lipnja popravljati situacija i da ćemo od 1.srpnja imati kudikamo bolju zdravstvenu situaciju i situaciju glede propisanih mjera, komentirao je Andrijašević.

Ivona Ćirak