Miroslav Radman, naš renomirani znanstvenik i biolog svjetskog glasa, smatra kako će se situacije slične koronavirusu ponavljati i u budućnosti, a ponajprije zbog globaliziranog svijeta u kojem se miješaju brojne populacije svih geografija radi turizma i međunarodne ekonomije koja predmnijeva kontinuirana putovanja, gužve i bliske odnose koji pogoduju prijenosu parazita – piše Večernji.hr

“Čovjek ima i moćnu biologiju. Naime, njegov imunosustav ogromnoj većini parazita ne da ni šansu da se utrkuju s čovjekom. Naprosto ih zaustavi i uništi pri samom ulazu u organizam. Dakle, ljudska populacija sadrži i druge raznovrsnosti (zvane polimorfizam) koje u datom trenutku mogu biti presudne za preživljenje neke nove pandemije kao što je ova od koronavirusa – kaže Radman.”

“U ljudskoj povijesti bilo je puno epizoda gorih od koronavirusa koji su prijetili opstanku vrste. Primjerice, možemo tek spomenuti crnu kugu iz srednjeg vijeka koja je opustošila tadašnju Europu. No, ako ćemo promatrati ljudsku evoluciju kao svojevrsnu vremensku crtu onda ćemo vidjeti da je prije otprilike 150.000 godina čovjek bio skoro izbrisan s lica zemlje. Nitko nikad nije uspio točno dokazati što je bio uzrok tome, ali je činjenica da je na čitavoj planeti živjelo tek nešto više od nekoliko tisuća ljudi.

Oglas

Analiza DNK ukazuje da je današnja populacija od sedam milijardi ljudi potomstvo od svega desetak praprapra…majki od prije tih 150.000 godina. Stoga je jako nespretno s pozicije znanstvenika predviđati razvoj situacije i kazivati kakve će biti konačne posljedice koronavirusa. Međutim, ako bih trebao predviđati onda bih rekao kako će virus zaustaviti prvenstveno zdrav razum puno prije nego visoke tehnologije – kao u slučaju Ebola virusa, a koji je daleko smrtonosniji od koronavirusa”, ispričao je Radman za Večernji list.

M.D. / Foto: MedILS