U tijeku su radovi na Villi Ireni, a kako doznajemo od dogradonačelnice Antonie Radić Brkan, za sada se izvodi prva faza, a to je energetska obnova. U drugoj fazi uređuje se interijer budućeg muzeja te se oprema njegova unutrašnjost.

– Energetska obnova će se završiti do sezone, a drugi, zahtjevniji dio, ide tek nakon ljeta. Naime, još uvijek nismo definirali namjenu muzeja, a u tome će nam pomoći strategija razvoja kulturnog turizma, rekla je Radić Brkan.

Na naš komentar kako je namjena već bila prezentirana (najavljivalo se kako će tu biti muzej pomorske tematike zajedno s nalazima s arheoloških iskopa na Sv.Petru, op.a.), dogradonačelnica je odvratila kako su to bile nekakve ideje.

Oglas

– Govorilo se i o Muzeju Domovinskog rata ili Muzeju arheološkog parka, ali najprije moramo vidjeti s čime sve raspolažemo, s koliko eksponata…Nije dovoljno samo da nam se sviđa ideja nego da je opravdana s obzirom na izloške i realizaciju. No definitivno ne želimo sada propustiti priliku da uredimo nekakav suvremeni muzej, dakle ne nekakav klasični muzej, šteta je da se samo uredi, a da objekt ne bude u skladu s vremenom u kojem živimo, objasnila je zamjenica gradonačelnica.

Podsjetimo, inače, adaptacija i energetska obnova stoje 2,5 milijuna kuna od čega 864 tisuće kuna bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku obnovu. Ostalo ide iz gradskog proračuna.

Ponuda firme Jukić DAM koja je izabrana u postupku javne nabave iznosi 1,8 milijuna kuna bez PDV-a, a planirano izvođenje radova na energetskoj obnovi je 120 dana od uvođenja u posao. O tome smo pisali koncem listopada kada je bio najavljeni skori početak radova.

Druga faza radova odnosi se na uspostavu muzejske zbirke. Osim arheološke zbirke najavljivano je tada od strane MARA-e, uključivanje edukativnih, prezentacijskih i posjetiteljskih sadržaja koji će se definirati u suradnji s konzervatorima i projektantima.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.