Još se nije osušila poslovična tinta na USKOK-ovoj optužnici protiv zločinačke skupine Željka Rajića (35), koja tek treba postati pravomoćna, a tužiteljstvo već bilježi ogroman uspjeh u predmetu: jedan od ključnih ljudi u organizaciji, Petar Vuknić (39), odlučio je nagoditi se s USKOK-om! Sve je priznao prema optužnici, za to dobio tri i pol godine zatvora te je odmah nakon izricanja presude pušten iz pritvora na Bilicama u kojem se nalazi od početka ožujka prošle godine – piše Dalmacija danas.

Vuknić je bio trećeokrivljeni, odmah nakon šefa Rajića zvanog Žeki te Ante Vučka (30), a u nastavku postupka protiv kriminalne skupine Vuknić se može ispitati kao svjedok. Teško je ipak očekivati da će teretiti ostale okrivljenike, no već ovim priznanjem je znatno otežao položaj svojim bivšim pajdašima, odnosno USKOK doveo u prilično sigurnu poziciju.

Sačekuša u Poljičkoj

Oglas

Vuknić je dobio tri i pol godine za razna zlodjela koja je počinio unutar skupine tijekom 2018. do uhićenja u ožujku 2019. godine. Između ostalih pripremu likvidacije Joze Čabraje, koja je međutim ostala na pokušaju – Čabraju su porukama jedne djevojke namamili da dođe u večernje sate 5. ožujka prošle godine ispred ambulante u Kaštel Sućurcu, gdje je na njega pucao Ante Vučak s motora, no uspio ga je samo lakše ozlijediti.

Kako piše Dalmacija danas, sudjelovao i u premlaćivanju Roberta Žuvele (22), koji je bio dio kriminalne skupine! Kako navode iz USKOK-a, Žuvela je govorio protiv svojih kompanjona što nikako nije dobro “leglo” ostalima pa su organizirali “odgojne metode” – u studenom 2018.

Žuvelu su ispred McDonaldsa na Poljičkoj ugurali u VW T-Roc kojim je upravljao Vuknić te su ga na izoliranom mjestu premlatili. Kasnije su mu pak plaćali pića i večere, valjda pod izlikom “sve je to samo posao”…

Na “piku” – Giljanović

Ukupno je 13 optuženih u cijeloj skupini, ekipa se USKOK-ovom optužnicom tereti za više kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode, sve u sastavu zločinačkog udruženja te oštećenja tuđe stvari.

“Okrivljeni su nabavljali razno oružje s kojima su pucali u pripadnike drugih kriminalnih grupacija namjeravajući ih usmrtiti te se domoći novca ili uništavali njihovu imovinu.” – stoji između ostalog u optužnici. A njima je na “piku” posebno bio, pored Čabraje, Ivan Giljanović odnosno njegovi prijatelji te obitelj, pošto je Giljanović u to vrijeme bio u bijegu, a potom i u zatvoru zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca.

Nadalje, propucali su mercedes kojeg je vozila Giljina supruga, a njegovog oca Zvonka te druge osobe su reketarili za desetke tisuća eura… Nastavili su iznuđivati čak i iza rešetaka.

M. D. /foto Dalmacija danas