Najviše novozaraženih u odnosu na broj stanovnika ima Splitsko-dalmatinska županija. Splitska bolnica na udaru je još jednog vala epidemije.

Kako izvještava Dnevnik HTV-a, prosječna dob pacijenata je 63 godine i 11 godina su mlađi u odnosu na prethodni val. Što se tiče kliničke slike, nažalost respiratora je puno više nego u prethodnom valu.

Koliko je ozbiljna situacija u splitskom KBC-u s obzirom na to da broj pacijenata raste doslovno iz dana u dan rekao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović.

Oglas

– Situacija je zaista ozbiljna. Mi smo jutros imali 103 bolesnika, a od toga ih je 31 bilo na respiratoru. Njih 25 su pozitivni na Covid-19, a još je šestoro onih koji su na respiratoru a bili su ranije bili pozitivni na Covid-19, prema tome liječe se od iste bolesti. Nikad toliko bolesnika nije bilo na respiratoru, to je više nego dvostruko više nego to je to bilo ranije. Međutim, te bolesnike i znatno bolje i uspješnije i odvajamo od respiratora, tri puta uspješnije nego ranije. No ponavljam još jednom ovo je veliko opterećenje za KBC, naglasio je Meštrović.

Iznio je i podatke o bolesnima koji su na respiratoru.

– Od bolesnika na respiratoru 90% njih nije cijepljeno, dok ih je 10% bilo. Od preminulih od 1. srpnja do danas samo 6% je onih koji su bili cijepljeni, a čak 94% ih nije bilo cijepljeno. To su uvjerljivi podaci koji govore u prilog tome da se moramo cijepiti. Još jednom pozivam sve svoje sugrađane da se cijepe, To je način da sačuvamo zdravstveni sustav i KBC Split, rekao je ravnatelj splitskog KBC-a.

O opterećenosti KBC-a Split

– KBC Split je najopterećenija bolnica u Hrvatskoj bez premca. Imali smo uspješnu turističku sezonu ali to znači da su svi naši hitni prijemi radili više nego inače. Mi smo bolesnike s Covidom počeli primati ranije ego ostale bolnice. Mi smo imali u jednom trenutku 65% od svih na respiratoru i to se nastavlja do danas. Da bismo se pripremili za nastavak broja bolesnika koji se povećava, neke smo odjele morali preseliti. Sve je to planski, pripremljeni smo, ali ne možemo reći da funkcioniramo ni blizu normalno kao što bi to trebali za sve ostale pacijente. Tu je ta opasnost koja prijeti, rekao je Meštrović.

– Kod nas je u KBC-u cijepljeno ili steklo imunost preboljenjem bolesti 95% liječnika i oko 90% medicinskih sestara. Ponavljam, cijepljenje je jedini način da zaštitimo bolnicu od povećanog broja bolesnika i zadržimo opseg rada za sve ostale bolesnike kojima je to nužno, istaknuo je Meštrović.
MD/ foto:Dalmacija danas