Epidemiološka situacije se u Dalmaciji ponovno pogoršava. U splitskoj bolnici danas su 194 hospitalizirana pacijenta, od kojih su 42 na respiratoru. Kako doznaje Dalmacija Danas, na području Splitsko-dalmatinske županije zadnja 24 sata evidentirano je oko 1.600 pozitivnih pacijenata.

Medijima se danas obratio ravnatelj KBC-a Split, Julije Meštrović. Prvo je komentirao situaciju u bolnici.

Kao i svih ovih dana, u bolnici je velik broj pacijenata. Stanje je teško i izazovno. Imamo 194 bolesnika, 42 na respiratoru. To znatno zauzima bolničke kapacitete. Uz velike napore uspijevamo zadržati sve djelatnosti, još jednom moram zahvaliti na tome svim djelatnicima KBC-a Split.

Oglas

Iako obolijeva osoblje, broj naših djelatnika je ograničen. Oni koji moraju biti u (samo)izolaciji ne mogu raditi, a oni ostali mogu i raditi više. Prema tome osigurati sve djelatnosti koje moraju biti za bolesnike s covidom, ali ostale naše pacijente. Radimo najviše što možemo.

Nekoliko puta smo govorili o ograničavanju našeg operacijskog programa, no broj operacijskih zahvata je smanjen vrlo malo. Uz mali broj anesteziologa, uspijevaju održati skoro cijeli operacijski program.

Ušli smo u peti val, što očekujete?

– Spremni smo na sve. Radi se prije svega o bolesnicima, a onda o djelatnicima. Kada imamo 194 ljudskih sudbina, govorimo o velikim brojevima, a iza njih kriju se ljudske sudbine, to preskačemo.

Bolesnici s covidom su životno ugroženi, većina djelatnika mora skrbiti o tim bolesnicima. Mogućnosti su nam ograničene. Možemo otvoriti još mjesta, ali pitanje je koliko dugo će naši djelatnici moći opskrbljivati sve bolesnike kojima je to potrebno.

Ono što se sad događa je zadivljujuće. Ponovno sam obišao sve bolesnike i osoblje, a osoblje radi zadivljujuće te moramo biti zahvalni.

Što se tiče pacijenata na covid odjelu, prosječna životna dob bolesnika je 8 godina niža nego u prvom valu. Naravno da su ponovno najugroženije osobe starije dobi.

Ima li mlađih osoba na respiratoru.

– Ima ih, takvi se slučajevi sve češće pojavljuju. Imamo sve više pacijenata ispod 65 godina života.

Koliko je necijepljenih pacijenata?

– Mislim da je najvjerodostojniji podatak o onima na respiratoru. 83 posto je necijepljenih. Kada to usporedite to s općom populacijom, vidite koliko je necijepljena populacija ugroženija. Velika je šteta da se naši stariji građani nisu cijepili.

Naravno, apeliramo da naši stariji sugrađani poslušaju savjete mlađih ukućana. Neki mlađi, koji nisu toliko ugroženi, ugrožavaju zdravlje starijih.

– U odnosu na nekoga mlađega i cijepljenog, omikron će izazvati drugačiju kliničku liku u odnosu na starijeg i necijepljenog. Kada bi više ljudi bilo cijepljeno, naš odnos prema omikronu bi bio drugačije. Vidimo da omikron izaziva blažu kliničku sliku, ali kod starijih i kroničnih bolesnika on može biti opasan.

Imali smo situacije gdje je više ukućana bilo hospitalizirano, supružnika, članova obitelji. To je čest slučaj – kazao je Meštrović.

MD/ foto Dalmacija danas