Uvijek nas razveseli kada na redakcijski mail pristigne koja crtica našeg dragog prijatelja Pavla Pavlovića, novinarskog veterana i velikog zaljubljenika u naš grad, kojem se iz godine u godinu vjerno vraća i u kojem provodi mjesece. Tekst pod nazivom ‘Bit će kako bude’ donosimo u nastavku, a vjerujemo da ćemo Pavlove anegdote o staroj, kao i dojmove o ovoj novoj Makarskoj, čitati u brojnim prigodama i ove ‘sezone’

– Može more biti modro, može biti tirkizno, može biti valovito, može šumiti, može mirisati, ali to nije to.

Meni treba zgodno misto za šugaman staviti u mravinjak nositelja raznih kostima i mudanta. Meni treba gužva, meni treba ustajanje prije pivaca, meni treba trka prema plaži i meni treba biti prije Čeha, Poljaka na onom žalu, gdje se mijenja sunce i sjena. Da se može skloniti kada upekne.

Oglas

Meni treba onaj što nas preskače, dok pod kremama faktora 20, 30 ili 50 lovimo ultravioletne zrake, onaj što, kao pokvareni gramofon, umorno ponavlja vruće krafne i hladan sladoled! Meni treba dovikivanje, galama, buka. Meni treba ljetni mozaik tonova, miješanja muzike i glazbe iz okolnih kafića. Meni treba da čujem hej Bosanac ti si ovdje stranac! Meni treba da ponovo pojmim da sam najobičniji furešt kojem će kava ili pivo biti skuplje nego na terasama Amsterdama, Londona.

Meni će poslije mjesecima trebati da kukam što je odmor brzo proletio, što nisam više u konobama pjevao. Da se pitam kako je novčanik ovako prazan, a pio sam kavu, dvije na dan, koji gutljaj vina i lozovače. Ponekada kusao rijetke juhe, tanke pice, a o ribljim ovalima proteklih, sretnih ferija samo sam mogao maštati.

I dok se za ronjena od Makarske do Hvara ili Brača ubrzano pripremam, bojim se da ću narednih ljeta, srpanja i kolovoza, moći samo sanjati kako je nekada lijepo bilo smočiti se u sve slanijem i paprenijem Jadranu.

Za sve napisano i tužno, umjesto da se radujem što se smoglo nešto pineza za još jedan susret sa Biokovom i plaventilom pod njim, kriva je ova slika svibanjske pustare na Jadrankoj magistali, na onoj trambolini na ulazu u najpoznatije turističko mjesto Bosanaca i Hercegovaca.

Ipak, tješim se onim – bit će kako bude!?

Pavle PAVLOVIĆ