Postignut je dogovor o prenošenju osnivačkih prava sa Županije Splitsko-dalmatinske na Grad Makarsku i općine Makarskog primorja, priopćeno je u petak nakon sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Makarske, Županije i resornog ministarstva. Nakon godina i godina periodičnih najava o odcjepljenju, po kojima bi naredne četiri godine padala prašina, ovog puta otišlo se, valja biti iskren, najdalje. Naime, do sada su krajnji cilj bila pisma namjere i kojekakve inicijalne priče koje bi zapele u prvoj ladici birokratske indolentnosti i kafkijanskog besmisla, te bi se prašina ponovno, jednako traljavo, obrisala prije narednih izbora. Ovog puta traljavo nije, ali s druge strane, paralelno s dolaskom proljeća, i izbori stižu u naš grad…

U svakom slučaju, zeleno svjetlo stiglo je sada i od Ministarstva, odnosno Vlade, i od Županije čija je podrška do sada izostajala; jasno je, postoji snažna politička volja na svim razinama da se ideja krene provoditi u djelo. Međutim, unatoč brojnim sastancima s kojih su, doduše, stizala sažeta priopćenja o rezultatima susreta, ostalo je toliko pitanja na koja još uvijek ne znamo odgovor. Sva ta neodgovorena pitanja koja, istina, niti moraju niti trebaju biti predmetom diskusija na društvenim mrežama, nego posao radnih timova, ipak bacaju značajnu skepsu i rezerviranost prema cijeloj inicijativi. Kada tome dodamo činjenicu da smo do sada nebrojeno puta čuli priče što o samostalnim domovima zdravlja, što općim bolnicama, nije čudno da su ljudi izgubili i povjerenje i interes.

No vratimo se na pitanja na koja će inicijator, Grad Makarska, u prilično dogledno vrijeme morati dati neke odgovore. Pitanje svih pitanja je: što će građani dobiti odvajanjem doma zdravlja iz trenutne županijske uprave? Hoće li se poboljšati zdravstvena usluga, i ako da, kako i u kojim segmentima? Obiteljska medicina nije nikad niti bila sporna; međutim, preuzimanjem doma zdravlja moglo bi se više inzistirati na suradnji s Hitnom koja je nekoć, do 2003.godine, bila uobičajena stvar. Hoće li laboratorij raditi dulje nego sada i hoće li biti moguće obaviti pretrage i u poslijepodnevnim satima, ako se radi o hitnom slučaju? Ako se do sada nije uspjela nametnuti ta obveza, zašto bi ubuduće bilo drugačije?

Oglas

Hoćemo li imati mogućnost snimanja rendgena svaki dan, čak i u poslijepodnevnim satima? Grad je već poduzeo neke korake angažiravši radiologe koji povremeno dolaze iz KBC Split, iako je to nedostatno. Koje će resurse Grad imati ubuduće, s obzirom da kadra ionako nema? Ne znamo.

Hoćemo li dobiti nekakav nadstandard u vidu mogućnosti obavljanja nekih drugih pretraga zbog kojih smo ranije morali ići u Split? Hoćemo li, povremeno, dobiti kardiologa, urologa, dermatologa…? Za sada ni ovi planovi nisu poznati, premda je, jasno, najprije trebalo dobiti blagoslov s vrha i potvrdu o zakonskoj osnovanosti jednog ovakvog zahtjevnog pothvata.

Hoćemo li dobiti dežurne ljekarne koje rade ljeti dulje nego do sada? Hoće li se naći način da se riješi ovaj problem? Hoćemo li dobiti turističku ambulantu? Hoće li Grad i općine i dalje, uza sav ostali teret zdravstvenog financiranja, plaćati tim T2 Hitne pomoći za koji je ove godine samo Grad Makarska izdvojio pola milijuna kuna?

Ključno pitanje je upravo financiranje. Jer, u konačnici, koliko para toliko muzike. Tko će sudjelovati u financiranju doma zdravlja, hoće li sve općine podržati i hoće li se, eventualno, kao i za Hitnu pomoć, nakon nekog vremena opet jedne potezati za rukav? Hoće li Josko Roščić opet reći kako oni u tome neće sudjelovati, ili će obveza s vrha biti obveza s vrha?

I na kraju, sve i da se priča nekako posloži do izbora, što će se dogoditi poslije, ovisno o konstelaciji političkih snaga na Makarskoj rivijeri? Da ne bude zabune, nikako ne želimo inicijativu unaprijed osuditi na propast.

No, sav ovaj zahtjevni posao i istovremeno sva krhkost konstrukcije koja primarno ipak ovisi o politici (da nije HDZ na svim razinama vlasti, sasvim je jasno da se ova priča ne bi razvila do ove točke!), u konačnici se mogu svesti na dva pitanja: zašto? I što mi time dobivamo?

Osim sretnih vijesti da je postignut visok stupanj suglasnosti, a u kratkom periodu i dogovor, još uvijek ne znamo što je točno time obećano građanima i zašto bismo, u krajnjoj liniji, navijali za odvajanje doma zdravlja. Ako bismo trebali navijati iz pukog lokalpatriotizma, neka, hvala.

Ako su obećanja konkretna i precizna, taman bila vrlo skromna i vrlo oprezna, onda bismo ih što skorije trebali imati na stolu.

Ivona Ćirak /foto M.D