Kada su u travnju započeli radovi na rekonstrukciji križanja državne ceste D-8 sa prometnom žilom kucavicom Zelenke, Zagrebačkom, Istarskom i ulicom Put Požara, isticano je kako su oko 2.000.000 kuna vrijedni radovi jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Grada Makarske. No ono što se zadnjih dana zbiva na Zelenki ukazuje da rješenje ovog raskrižja ipak nije svima najbolje sjelo. Naime, uoči vikenda je na križanju održan prijavljeni prosvjed građana, koji su na raskrižje pozvali i sve makarske medije.

Naime, među stanovnicima Zelenke može se čuti svašta – ne znaju hoće li ulica ostati dvosmjerna ili postati jednosmjerna, sumnjaju da će biti preusko zbog „zelenog otoka“ sa zapadne strane i da će se time stvarati dodatni problemi u prometu, a boje se i da će izgradnja zidića s istočne strane raskrižja drastično smanjiti vidljivost i sigurnost. Zato traže da se spomenuta zelena površina „briše“ , a da se zid sa istočne strane skrati na pola metra kako bi automobili iz pravca Dubrovnika mogli vidjeti što se događa.

-Izlazak na magistralu nam je sad smanjen najmanje 60 posto, to je katastrofa i nestručnost. Pogotovo kada budu autobusi dolazili preko ljeta – predlažem da se pozove inspektora da se pogleda ovo – govori Andrija Fistonić, veteran makarske auto škole.
– Prije je raskrižje bilo loše, sada će biti još gore. Stavili su zelenu površinu sa zapadne strane raskrižja koja je sasvim nepotrebna, a raskrižje nije prilagođeno tome da njemu gravitiraju i škola i Crkva. Podignut je zid od kojeg se neće moći vidjeti ništa i to je tragedija. Joze je tu susjed a neće da komunicira sa vlastitim susjedima – kaže nam jedan od stanara Robert Gudelj.
Među Makaranima na prosvjedu smo vidjeli i arhitekticu Sandu Lončar Lukić sa suprugom Nikolom. – Ova borba ljudi s raskrižja traje još od mjeseca ožujka. Ja sam već tada vidjela da će raskrižje biti usko, ali sam im se priključila tek 25.svibnja. Ovo je projekt opasnog raskrižja a nitko od nas do prije 15 dana nije mogao pristupiti, tek nas je Mjesni odbor prije 15 dana primio na naš zahtjev. Nitko ne zna je li ovo dvosmjerno ili jednosmjerno, ne može se tek tako preko facebooka kazati „Evo sada je dvosmjerno “ i promijeniti strelice. Osim toga,mi smo ukazali da izvođenje zelene površine sa zapadne strane, koja se radi preko postojećeg asfalta, jako suziti stanje na terenu – čuli smo od Sande Lončar Lukić.

Makarski dogradonačelnik Joze Vranješ nije se pojavio na spomenutom prosvjedu, ali smo ga čuli nešto kasnije. Naime, Vranješ će kazati kako je za spomenuto križanje postojalo pet različitih varijanti od kojih je samo jedna zadovoljavala sve kriterije spajanja s državnom cestom. – Grad je ovaj projekt prepremao dvije godine od lokacijske dozvole do građevinske, svih potrebnih suglasnosti i potvrda. Ovo je križanje na državnoj cesti, ocijenjeno kao opasno križanje a Zakon o cestama jasno opisuje kakve sve kriterije pritom treba ispuniti.

-Zagrebačka ulica ostaje dvosmjerna, a ovo križanje će biti semaforizirano tako da svakome bude apsolutno jasno, i biti će u zelenom valu s križanjem kod cafe bara Monaco. Hrvatske ceste su jedino ov o rješenje prihvatile kao moguće. Sve sam varijante koje smo razmatrali pojasnio građanima na sastanku, na inicijativu Marija Pavlinovića, predsjednika MO Zelenka – kaže Vranješ, koji će dodati i da je o sastanku sačinjen i zapisnik s potpisima građana koji su tamo bili.

S druge strane, Sanda Lončar Lukić tvrdi da je priča o sastanku „obmana“.

Oglas

-Kada smo vidjeli da počinju rezati asfalt po rubu projekta, dogovorili smo se za prosvjed, obavijestili policiju i pozvali medije. Oni su brže bolje prevarili dva starija čovjeka kako bi mogli objaviti da je bio nekakav sastanak. Zvali su ih telefonski i dali im papire da potpišu da su bili tu. A na prosvjedu nas redari pitaju za nekakav sastanak za kojeg nitko od nas nije imao pojma – tvrdi Lukić.

Čini se da su posljednja događanja dosta zaoštrila pojedine odnose među stanovnicima Zelenke, o čemu možda najbolje govori sljedeća izjava Joze Vranješa.
-Ovdje su se pojavili „prometni stručnjaci“ za koji ja znam da se bave arhitekturom, pa je tako projektni ured Lukić i gospođa Sanda Lukić podjarivala ove građane, što smatram profesionalnim i nekorektnim s obzirom da se taj projektni ured ne bavi prometnim rješenjima, koliko mi je poznato. Pa je tako je gospođa Lukić predložila dodavanje jos jedne prometne trake. Možda je to njena praksa da dodaje etaže van građevinske dozvole, kada za investitore ishoduje građevinsku dozvolu, pa onda imamo nakaradu na gotovo svakoj zgradi u našemu gradu. Možda je to njena praksa ali jedna je stvar jasna. Za ovo križanje postoji građevinska dozvola od koje se odstupiti ne može. Grad mora stajati iza izvedenog prometnog rješenja i odgovarati za njega – kaže Vranješ.
O.Franić / foto M.D.