S ciljem promicanja i podrške razvoja planinarenja na vrgorskom području lani je Grad Vrgorac pokrenuo inicijativu prema Splitsko-dalmatinskoj županiji da mu prepusti praznu školu u Rašćanima za potrebe planinarskog doma.

Oglas

Škola se nalazi u obuhvatu Parka Prirode Biokovo i može biti ishodište za mnoge planinarske rute sjevernom stranom Biokova. Sagrađena je 1880.godine, a krenula je s radom 1900., dok već 15-ak godina nema učenika. Kako kaže gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, građevina je unatoč starosti u odličnom stanju, s jednim dijelom obnovljene unutrašnjosti za potrebe restorana prilikom gradnje autoceste. Školski odbor je prihvatio prijedlog revitalizacije ove građevine za potrebe planinarskog doma, a na prvoj sljedećoj sjednici Splitsko-dalmatinske skupštine prijedlog bi trebao biti pravno potvrđen.

– Na području našeg grada djeluju dva planinarska društva, a jednom od njih, planinarskom društvu Ćubrijan sjedište je u Rašćanima. Ono broji preko 50-ak članova koji su već krenuli s uređivanjem okoliša, čišćenjem i bojanjem zidova. Staru kuhinju iz Dječjeg vrtića doniralo smo za potrebe budućeg planinarskog doma, a u našim planovima je sveobuhvatna obnova i opremanje. U prilog nam ide činjenica što se predmetna škola nalazi u obuhvatu PP Biokovo što nam otvara dodatne mogućnosti za apliciranje prema bespovratnim sredstvima. Gorja i planinski masivi oko Vrgorca idealnu su za planinarenje cijele godine. Svake godine naš kraj posjeti sve veći broj zaljubljenika u prirodu. Nadasve se radujem ovom projektu – kaže Pranić.

M.D.